Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теорія соціального виховання Г.Спенсера.




У другій половині XIX століття Англія стала однією з найбільш розвинених країн у Західній Європі. У зв'язку з розвитком промисловості і точних наук у західній філософії виховання відбуваються важливі зміни: універсальні світоглядні схеми, в яких розглядалась педагогічна проблематика, поступово зникають, на зміну приходять філософські концепції, орієнтовані на факти, на лані інших наук (перш за все, соціології).

У цьому контексті значною популярністю у тогочасних педагогічних колах Заходу

Г.Спенсер походить з учительської-сім-ї, тому уявлення про цюпрофесію мав з дитинства. Він часто допомагав батькові готувати приладдя для уроків хімії, і сам зацікавився цією наукою. Свою трудову діяльність почав на посаді помічника учителя, згодом став інженером на будівництві залізниці. Виявив інтерес до публіцистики. Відомі його праці такі як: «Основи соціології», «Основи біології», «Основи психології». У всіх цих працях розглядались проблеми виховання. У1861 р. Спенсер об єднав їх в єдине ціле, оформивши таким чином власну виховну концепцію під назвою «Виховання розумове, моральне, фізичне».

У своїй педагогічній теорії Спенсер зробив спробу поєднати ідею поступової прогресивної еволюції природи і суспільства з ідеєю природного відбору Дарвіна. Виховання він розглядав як одне з найбільш значимих суспільних явищ. Під впливом «Позитивної філософії Огюста Конта (1798-1857), який вважав, що по мірі розвитку суспільства соціальний фактор набуває все більшого значення, Спенсер намагався спроектувати закони розвитку природи на суспільство. Він вважав, що промисловці, робітники, армія та їй- відігріють у промисловому суспільстві таку саму роль як серце, руки, легені та ін. у живому організмі. Призначення цих органів різне, а відповідно і люди повинні виконувати ті функції, що відповідають їх соціальному статусу^

Спенсер вважав, що розвиток людини ґрунтується на еволюційному процесі природи і забезпечується довгою роботою поколінь. Завдання виховання полягає у підготовці людини до вдосконалення, що передбачено природою. Це забезпечить повноту життя людини. Повнота життя складається а:

5) Фізичного життя(самозбереження безпосереднє);

6) Життя виробничого, заробітку засобів до життя(посереднє самозбереження);

7) Життя сімейного, яке підтримує розвиток роду; життя в суспільстві;

8) Життя естетичного, яке дає задоволення в праці.

На думку Спенсера, лише виховання і навчання можуть дати людині знання про правильну поведінку у кожній із цих сфер. Спенсер наголошує на важливості знань для родинного життя та вказує на непідготовленість до нього людей. Особливо велику увагу, на його думку, необхідно приділяти підготовці батьків до виховання дітей, вказує на наслідки їх незнайомства з фізіологією, психологією, педагогікою для розвитку дітей.

Нададаючи величезного значення освіті у розвитку людини і суспільства, Спенсер виступав проти однобічної гуманітарної освіти. Особливу увагу він приділяє розумовому вихованню. Погоджуючись із думкою-Песталоцці про те, що закони розумового розвитку людини визначають основи дидактики, він визначив наступні:

1. Розум іде вперед від речей простих до складних, від часткового до загального, від конкретного до загального;

2. Розвиток особистості відбувається у тому ж порядку, що і розвиток усього людського роду (біогенетичний закон).

Грунтуючись на вказаних законах, Спенсер пропонує методичні вказівки щодо навчання: 1)дітям необхідно менше розказувати, а більше спонукати до самостійної роботи, самонавчання дає хороші результати; 2)розвивати допитливість, стимулювати власні спостереження та досліди дітей.

Розглядаючи питання морального виховання, Спенсер нагояощує, що не можна навчити моральності, але він не має сумніву, щодо прогресу людської моральності. На його думку, про моральність турбується природа, як спонукає людину до позитивної поведінки.

Фізичне виховання Спенсер розглядаеяк необхідну складову підготовки дитини до життя. Він вважає, що здоров я і сила- найважливіші умови успіху у жииті. У його програмі фізичного виховання домінують рухливі ігри, єпорт, що створює атмосферу живого інтересу, веселощів, які позитивно впливають на дітей.

Основні праці: «Основи біології», «Основи психології», «ГТбчатки етики», «Основи соціології», «Виховання розумове, моральне, фізичне».


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты