Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


АКТИВНЕ СЛУХАННЯ




Мета: удосконалення комунікативних навичок, свідоме слухання з метою підтримки того, хто говорить. Вона є засадничою в конфліктології, застосовується також в тренінгах з лідерства, навчанні правам людини тощо.

Вправа:

1. Спитайте в групи, наскільки важливим для уникнення та розв'язання конфліктів є правильне слухання.

2. Поясніть основні принципи Активного слухання.

3. Розбийте групу на пари. Кожна учасниця/учасник говорить протягом двох хвилин на тему "В мене добре виходить..." або "Мені подобається в собі...". Слід пам'ятати про основні правила й. не говорити про себе погано або критикувати чи вносити елементи недосконалості, непевності. Наприклад, не слід казати: "Мені здається, що я непогано роблю..." або "Я добре печу пироги, але не вмію робити дріжджове тісто".

4. Потім той/та, хто слухав/слухала, протягом 1 - 2 хвилин переповідають почуте для з'ясування, наскільки уважно й правильно було вислухано оповідання і точно передано. Занотовувати під час розповіді не дозволяється. Слухайте уважно, не розмовляючи дві хвилини. Якщо вам говорять про себе щось погане, можете перебити для нагадування про правила.

5. Якщо думки закінчилися до завершення часу на вправу, то партнери мовчать, чекаючи поки знов з'явиться думка щодо теми розмови.

6. Не забувайте про мову тіла.

7. Потім міняєтесь місцями.


8. Для того, щоб пояснення вправи було простішим, дайте кожній групі назву, наприклад, днів тижня, квітів, дерев тощо.

9. По закінченні опитайте про враження та відчуття від проведеної вправи. Що було легко, що було складно?

Основні принципи Активного слухання:

• Мова тіла: Сідайте обличчям до того, з ким говорите, нахиляйтеся вперед, встановіть контакт очима.

• Звуки та жести заохочення: Кивок головою, доброзичлива посмішка, "так-так", "м-м-м..".".

• Запитання уточнення: Задавайте запитання, які допомагають прояснити ситуацію, уточнити дещо з того, що вже відомо. Наприклад, "Ви маєте на увазі, що...?", "Я не зрозуміла відносно..."

Щодо останнього принципу, його слід застосовувати обережно: коли людина дуже схвильована або роздратована, слід повністю утриматися від будь-яких розмов включно із запитаннями уточнення.

Чого не слід робити під час Активного слухання:

• Давати поради

• Змінювати тему розмови

• Давати оцінку людині, котра говорить

• Перебивати

• Розповідати про власний досвід


КОНЦЕПЦІЯ "Я- ПОВІДОМЛЕННЯ"

Мета:з'ясувати, які почуття та думки виникають в конфліктній ситуації.

Вправа:

1. Щоб ознайомити присутніх з концепцією, продемонструйте "Я - повідомлення" та "Ти -повідомлення".

2. "Ти - повідомлення" можна розглядати як приклад неправильного розуміння. Використайте "Ти - повідомлення" з метою звинувачування когось в егоїзмі, безпечності, жадобі, жорстокості, неуважності. Нехай людина, яку ви будете звинувачувати, розізлиться й займе оборонну позицію. Здійсніть контратаку.

3. Потім продемонструйте "Я - повідомлення". В цьому випадку слід говорити про побачений тип поведінки, почуття, припущення щодо цього, а також побажання змінити таку поведінку.

4. На папері можна записати формули, які б могли допомогти здійснити "Я - повідомлення":


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты