Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Час виконання: 30-40 хв.






 



 



 


Рольова гра "Страйк вчителів "

Мета: сприяти виробленню у слухачів уміння вести переговори, використовуючи засади гарвардської моделі переговорів, йти шляхом "виграш - виграш".

Загальна інформація:

В середній школі № 1 міста N приміщення старе, знаходиться в аварійному стані. Навчання відбувається в дві зміни. Шкільний спортивний зал уже півроку на ремонті. Немає грошей навіть для того, щоб настроїти старий рояль у кабінеті музики. Гроші, які збирають батьки, ледь-ледь вистачає, щоб покрити видатки на поточні ремонти. Комп'ютерний клас оснащено допотопними комп'ютерами (і то їх лише 4). Школі передали приміщення дитсадка, але воно потребує ремонту і обладнання.

Середня школа № 2 знаходиться в новому приміщенні, збудованому і оснащеному 8 р. тому. Але з поточними нуждами школа також не може дати собі раду: комп'ютери вже переважно застарілі і поламані, бракує реактивів, устаткування. Часто бракує коштів на оплату світла, опалення, харчування дітей тощо.

Заборгованість по зарплаті вчителям обох шкіл становить 3 місяці. Зарплати низькі - 118-150 гривень.

В бюджеті міста, що формується на новий рік, знову планується відвести на нужди шкіл мізерні суми: по 40 тис.грн. на школу, тоді як лише комп'ютерний клас коштує 60 тис.грн., на ремонт і обладнання переданого СШ № 1 приміщення дитсадка потрібно щонайменше 100 тис.грн.

У місті є два коледжі: сільськогосподарський та радіоелектроніки, їхнє матеріальне становище (приміщення, устаткування) значно краще, ніж у школах. На розвиток коледжів виділяється значно більше грошей (порядку 100 тис.грн. на рік, не враховуючи фонду зарплати).


Зараз міський відділ освіти одержав обладнання для кабінету фізики і йдуть плітки, що це обладнання збираються передати коледжу радіоелектроніки. Є також комп'ютерний клас, який нібито також збираються передати цьому ж коледжу.

В сільськогосподарському коледжі комп'ютерного класу взагалі немає, а у фізичному кабінеті обладнання застаріле.

Зарплата у викладачів коледжів при меншому навантаженні дещо вища, ніж в школі (140-200 грн.), але також виплачується нерегулярно і є заборгованість 3 місяці.

Освітяни вирішили вдатися до загальнолюдського страйку, створили страйковий комітет, щоб примусити місцеву владу звернути більшу увагу на проблеми освіти. В страйковий комітет ввійшли по 2 особи від установи (директор і один із учителів, інколи -голова профспілки), голова профспілки освітян міста, директор музичної школи, що підтримала міських освітян.

В музичній школі особливих матеріальних проблем немає, оскільки вона є госпрозрахункова, існує на гроші, що сплачують батьки за навчання дітей.

Ігрові ролі:

Освітяни:

Директор СШ № 1 Любомир Петрович- 47 р., історик за освітою, патріот своєї школи, дуже любить дітей, живе їх проблемами. Своїх дітей не має. Спокійний, врівноважений, схильний до раціонального підходу до справ, інтелігентний. Має надію хоча би комп'ютерний клас дістати в свою школу.

Учителька літератури СШ № 1 Тетяна Іванівна- 36 р., активна, дещо знервована (проблеми з двома власними дітьми, хворою мамою, господарством), емоційна, втомлена, вічно поспішає додому, хоче все вирішити швидше.


Директор СШ № 2 Олександр Петрович- 40 р., математик за фахом, директором школи працює перший рік. Одружений, має сина. Добрий організатор, господарник, прихильник компромісів. Намагається обходити "гострі кути", любить конструктивні обговорення, намагається заспокоювати тих, хто не в міру бурхливо себе поводить. Головна проблема (окрім зарплати) роздобути фінансування для нужд школи, по можливості і комп'ютерний клас.

Голова вчительської міської профспілки, вчитель фізкультури СШ № 2 Віктор Миколайович- 34 р., нещодавно одружений, дружина очікує дитину, наймають квартиру. Активний, агресивний, швидкий, інколи бурхливий. Головне для нього - не лише підвищення зарплати, а й демонстрація дієвості профспілки. Має велике бажання зробити кар'єру по профспілковій (або громадській) лінії.

Директор сільськогосподарського коледжу Марія Юріївна- 57 р., працює директором коледжу 20 років. Сім'ї не має, розглядає коледж як свою Сімою. Спокійна, розсудлива, але непоступлива. Вважає, що головна сила в єдності. Головна мета - роздобути для коледжу устаткування для фізичного кабінету і комп'ютерний клас і, звичайно, зарплату викладачам.

Завуч сільськогосподарського коледжу Михайло Іванович- 48 р., одружений, має доньку. В усьому підтримує свого директора, свою думку висловлює рідко.

Директор коледжу радіоелектроніки Володимир Андрійович- 59 р., статечний, авторитетний і водночас авторитарний. Має бажання (і неабиякі шанси) балотуватися в депутати міської ради. Головне - одержати максимум підтримки у освітян міста, показати, що він піклується не лише про свій коледж, а й переймається проблемами освітян міста.

Профорг коледжу радіоелектроніки Василь Петрович- 63 р., працює в коледжі майстром. Вже подумує про вихід на пенсію, але полюбляє посперечатися навіть з власним директором. Має власне господарство, тримає свиней, корову, великий город і сад. На пусті балачки часу шкодує. Страйк підтримує, бо потерпає без зарплати: дружина отримує маленьку пенсію, а господарство постійно потребує "вкладень".


Директора музичної школи заміщає в комітеті завуч музичної школи Пилип Кіндратович- 53 р., закоханий в музику, скрипаль, людина тактовна, песиміст, вважає, що страйк жодного результату не дасть. Музична школа підтримує освітян зі солідарності, але вчителі і директор цієї школи мають надію, що до страйку не дійде: по-перше, в музичній школі діти працівників міської адміністрації, керівника відділу освіти; по-друге - під час страйку вони втрачатимуть зарплату, бо діти платять за відвідані заняття.

Представники адміністрації:

Завідувач міського відділу освіти Тетяна Андріївна- 53 р., одинока, владна, схильна до авторитарного керівництва, звикла до абсолютної покори підлеглих (і особливо вчителів), поведінкою директорів шкіл і коледжів не просто здивована, а обурена.

Голова міської адміністрації Андрій Васильович- 56 р., чиновник із великим стажем. Співчуває вчителям, але боїться, що страйк спричинить ускладнення у стосунках з обласним (і вищим) начальством, які останнім часом і так не зовсім безхмарні (були вже виступи населення проти вимкнення електрики, "сигнали" про факти хабарництва в адміністрації, тощо).

Начальник податкової інспекції міста Микола Васильович- 47 р., колишній офіцер СБУ, працює в податковій інспекції 2 роки, спокійний, але за звичкою підозріливий. Його син цього року закінчує СШ № 2 і збирається продовжувати навчання в коледжі радіоелектроніки.

Психолог шкільної психологічної служби при міськвідділі освіти Ніна Федорівна-

32 р., за освітою і попередньою роботою вчителька математики, закінчила факультет практичної психології. Психологом працює 3 роки. Певний час працювала в сільськогосподарському коледжі, з якого змушена була звільнитися, бо посварилася з директором.

Секретар-референт голови адміністрації Василь- 27 р., закінчив сільськогосподарський інститут, дружина працює в СШ № 2.

Депутат міської ради Богдан Олексійович- 40 р., лікар міської лікарні. Діти вчаться в СШ № 1, дружина працює в коледжі радіоелектроніки. Прибічник виважених дій та компромісів.


Голова міської ради Олег Васильович- 41 р., за сумісництвом викладач сільськогосподарського коледжу. Вважає, що страйк - не вихід, але освітянам слід допомогти, і якомога скоріше.

3-4 спостерігачі.Спостерігачі записують найважливіші події гри, прослідковують хід підготовки і проведення переговорів. В обговоренні дають аналіз дій учасників гри.

Етапи гри:

1. Знайомство з ситуацією і ролями.

2. Розподіл ролей.

 

3. "Комітет освітян" і "адміністрація" збираються окремо і відпрацьовують свої вимоги до протилежної сторони. При необхідності відправляють одне до одного "зондуючи" депутації для уточнення позицій іншої сторони. Таких депутацій може бути 1-2

4. Сторони домовляються про кількісний склад делегацій і місце переговорів.

5. Сторони готують місце переговорів.

6. Сторони визначають склад делегацій для переговорів (від 3 до 5 осіб з кожної сторони).

7. Відпрацьовують свій текст домовленостей.

8. Делегації проводять переговори. (Всі інші учасники спостерігають за принципом "акваріуму", але поділені за своїми ролями. Делегації можуть провести 2-3 консультації зі своєю "командою".

9. Визначають і підписують угоду.


Питання для обговорення:

• Які конфлікти між сторонами і окремими персонажами?

• До яких видів конфліктів належать віднайдені конфлікти?

• Виписати "карту конфлікту" (основного).

• Проаналізувати угоду: на чию користь вона зроблена?

• Проаналізувати переживання учасників:

 

- чи легко було виконувати роль?

- які потреби мав той чи інший персонаж?

- чи легко з такої групи створити "команду"?

- чи можна без згуртованої команди йти на переговори?

 

• Проаналізувати і виписати хід підготовки до переговорів.

• Проаналізувати події під час переговорів.

• Якими якостями і вміннями повинні володіти учасники переговорів?

• За допомогою яких засобів вдалося досягнути домовленості (або: чому не вдалося домовитися).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты