Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Обліково-фінансові документи




 

Здійснення фінансово-розрахункових операцій не проводиться без підтвердження їх відповідними документами. Це робиться, щоб забезпечити:

– повне збереження грошей і цінностей;

– точне виконання фінансових, банківських та інших операцій;

– своєчасне відображення виробничих операцій;

– запобігання фінансовим порушенням і зловживанням;

– можливість документального обґрунтування відповідальності

службових осіб;

– складання бухгалтерської та іншої звітності;

– право здійснення грошово-розрахункових операцій у фінансових і

банківських установах.

Фінансово-розрахункова документація відзначається високим рівнем

стандартизації.

Акт – документ, складений однією або кількома особами, що

підтверджує будь-які установлені факти або події.

Акт складають після ухвал; при переданні товарно-грошових цінностей однією особою іншій; після прийняття завершених об’єктів будівництва; при проведенні випробувань нової техніки; при нещасних випадках та інших подіях.

Акт затверджується вищою установою або керівником підприємства.

Акт оформлюється комісією, створеною керівником підприємства.

Реквізити: автор документа (назва організації); дата, номер і місце; гриф затвердження; заголовок; підстава (наказ керівника); склад комісії; прізвища присутніх; текст; відомості про кількість додатків до акта та їх перелік; підписи членів комісії.

Текст акта складається з двох частин. У першій зазначають підстави для складання акта, указують членів комісії та її завдання. У другій описують суть і характер проведеної роботи, наводять установлені факти, а також дають пропозиції та роблять висновки.

Акти складають у трьох примірниках: перший із них передають до вищої установи (або директору); другий – керівникові (або до бухгалтерії); третій – до справи (або касирові заводу).

Комерційні актискладають представники транспортних організацій з метою засвідчення обставин, які можуть бути підставою для встановлення вини за порушення договору перевезення вантажів і покладання матеріальної відповідальності на працівників транспорту (як правило, залізниць), відправників і одержувачів вантажів. Відсутність комерційного акта позбавляє одержувача вантажу можливості пізніше виставити претензію працівникам транспорту.

Комерційні акти складають у разі невідповідності між фактично отриманим вантажем і даними, зазначеними в перевізному документі, за назвою, масою й кількістю місць, а також у разі псування й ушкодження вантажу, виявлення вантажу без документів і документів без вантажу, повернення залізничному транспортові викраденого вантажу, затримки передання залізницею на залізничну під’їзну колію вантажу протягом 24 годин після оформлення документів про видання вантажів у товарній конторі (касі).

В останньому випадку комерційний акт складають на вимогу одержувача вантажу.

Складання комерційного акта – обов’язок працівників залізниці, а в разі відмови – відвантажувача.

Комерційні акти складають за встановленою формою. Вони містять такі обов’язкові реквізити: назва документа;номер, дата й місце складання;швидкість перевезення вантажів;номер і дата накладної;назва пунктів відправлення й призначення;назва відправника й одержувача;відомості про засоби транспорту та відповідні відмітки в накладній;результати перевірки вантажу;опис пошкодження й стану вантажів із виділенням нестач або надлишків;висновки експертизи;додаткові відомості й відмітки;підписи осіб, що склали комерційний акт.

Зразок:

КОМЕРЦІЙНИЙ АКТ № Складено «___»____________р. Форма 4 – 22 Станція_____________ 1. Пломби: Залізниця____________ а) залізниці_______шт. Як доповнення до акта__________ б) відправника___________шт. №____від «___»______________р. в) митниці__________шт. (про що)_____________________ 2. Копія акта експертизи від «___»____________р. (про що)_____________________ 3. Технічний акт №________ 4. Розшукове листування на ____ арк. 5. Вагонний лист____арк. 6. Пломби на інші документи-додатки до акта №____ по відправленні__________________ Станція відправлення_____________________________________________ Станція призначення_____________________________________________ Відправник_____________________________________________________ Одержувач_____________________________________________________ (найменування одержувача) (адреса одержувача)

 

Трудові угодиукладаються між організаціями й працівниками, які не входять до складу цієї організації. Залучення працівників для виконання певних видів робіт відбувається тоді, коли в організації бракує фахівців із певної галузі та коли ці роботи не можна виконати на договірних засадах з відповідними установами й підприємствами.

Трудова угода має такі обов’язкові реквізити:

1) назва документа;

2) перелік сторін, що уклали угоду;

3) зміст угоди із зазначенням обов’язків виконавця й замовника;

4) терміни виконання й оплати роботи;

5) юридичні адреси сторін;

6) підписи сторін;

7) печатка підприємства або організації.

Трудова угода укладається в кількох примірниках, один з яких передається

виконавцеві, а інші зберігаються у справах організації-замовника.

Доручення– письмове повноваження, за яким організація або окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати якісь юридичні дії або одержувати матеріальні цінності.

Доручення можуть видаватися на розпорядження майном, на одержання грошових і товарно-матеріальних цінностей, на ведення справ у судових (арбітражних) органах та ін. Доручення поділяють на офіційні й особисті.

В офіційному дорученні має бути зазначено:

1) назву організації, яка видає доручення;

2) номер доручення й дату видачі;

3) назву документа (доручення);

4) посаду, прізвище, ім’я та по батькові особи, якій видається доручення;

5) назву організації або підприємства, від якого має бути одержано товарно-матеріальні цінності;

6) номер і дату супровідного документа (наряду, розпорядку та ін.);

7) перелік товарно-матеріальних цінностей із зазначенням їх кількості або їхньої суми;

8) строк дії доручення;

9) зразок підпису особи, якій видано доручення;

10) назву документа, що засвідчує особу одержувача цінностей (паспорт, посвідчення);

11) підписи службових осіб, які видали доручення;

12) печатку організації, що видала доручення.

Офіційні доручення поділяють на разові, які видаються для певної одноразової дії (найчастіше на право отримання матеріальних цінностей), спеціальні та загальні.

Зразок:

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «ХАІ»   28 квітня 2008 р. № 25 Доручення Видано завідувачу кабінета кафедри 703 Іванову Івану Івановичу (паспорт №, серія, ким/коли виданий) на отримання від книжкового магазину № 45 підручників М.Г. Зубкова «Ділова українська мова» у кількості 37 екземплярів на суму 2000 (дві тисячі) грн. Зразок підпису (особистий підпис) Термін дії доручення – три місяці.   Головний бухгалтер (Підпис) Розшифрування підпису

Спеціальними дорученнями називають документ, яким службова особа уповноважується на здійснення однотипних дій: на представництво в органах суду, на транспортні, господарські й банківські операції у межах певного періоду часу.

Загальне доручення видають на право здійснення операцій, пов’язаних з управлінням майном.

Доручення видають на строк не більше трьох років. Якщо строк повноваження не вказано, доручення зберігає силу протягом одного року з дня його підписання. Якщо ж доручення взагалі не має дати, воно не набуває юридичної сили.

Особисте доручення – це документ, за яким окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати якісь дії.

 

ДОРУЧЕННЯ Я, Григоренко Іван Кирилович, доручаю Бабановій Тамарі Іванівні (паспорт ВН 314586 виданий Київським ГО УМВС України в Харківській обл. 12 липня 1990 р.) одержати в касира управління належну мені зарплату за травень 2008 р. Доручення дійсне до 2 жовтня 2008 року. 16 травня 2008 Власноручний підпис Підпис інженера Григоренка І. К. засвідчую: Начальник управління виробничо- технологічної комплектації (Підпис) П. М. Петренко 17 квітня 2008 р. Печатка  

Розписка– це документ, який підтверджує передачу й одержання документів, грошей, товарів, завірений підписом одержувача. Має довільну форму.

Реквізити: назва виду документа (розписка); посада, прізвище, ім'я та по батькові того, хто дає розписку; кому дається розписка; у чому конкретно дано розписку (обов'язково слід указати точне найменування матеріальних цінностей, предметів, інструментів); на підставі якого розпорядження або документа одержано цінності; дата й підпис одержувача цінностей.

Групи розписок: офіційні (зазначаються посади осіб і підстава); особисті (для здійснення певної дії).

Зразок 1:

РОЗПИСКА   Я, Іващенко Інна Василівна, одержала від Кирилової Тетяни Іванівни 70 (сімдесят) гривень. Зобов'язуюсь цю суму повернути 11 липня 2008 р. Дата Підпис Засвідчення: Підпис

Зразок 2:

РОЗПИСКА   Я, викладач кафедри української мови Прикарпатського державного університету ім. В. Стефаника Терещенко Марія Станіславівна, одержала від заступника декана з навчальної роботи Гаврилюка Миколи Івановича 10 комп'ютерів «Пошук» для роботи в лабораторії. ПІДСТАВА: наказ декана факультету слов'янських мов № 14 від 01.02.2008.   10 лютого 2008 р. Підпис

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты