Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ділове листування




 

Службові листи – загальна назва великої групи управлінських документів, які є засобом спілкування з установами й приватними особами.

Службові листи застосовують для розв'язання численних оперативних питань, що виникають в управлінській діяльності: запити, повідомлення, запрошення, претензії, зміни, уточнення, завдання, повідомлення, з'ясування, нагадування, підтвердження, рекомендації, пропозиції, зауваження, прохання, вимоги й т.ін.

Текст службового листа має висвітлювати лише одне питання. Головна мета службового листа – спонукати до дії, переконати, довести, пояснити. Цього досягають ясністю, чіткістю й стислістю тексту. Рекомендується у тексті листа уникати категоричних виразів з уживанням конструкції на зразок «напевне», «як і раніше», «як відомо», «якщо можливо» й т.ін. Тон листа має бути нейтральним.

Групи: лист-запит (ініціативний); лист-відповідь.

Ініціативний лист– це лист, що потребує відповіді.

Такі листи висловлюють прохання, пропозицію, запит до адресата у розв'язанні певних питань. Тематика таких листів є необмеженою.

Зразок:

 

Адресат При розгортанні робіт з реставрації історично цінних будівель інституту виявилося неможливим поетапне проведення реставрації з продовженням навчального процесу в деяких приміщеннях. Просимо Вас надати допомогу (посприяти) у виділенні орендних приміщень площею ____ кв. м. для перенесення всіх навчальних занять на час реставрації будівель. Посада (підпис) Розшифрування підпису

Лист-відповідь– за змістом залежний від ініціативного листа, оскільки тему тексту вже задано та залишається висловити рішення з приводу поставленого запитання: чи всі прохання можуть бути задоволені, якою мірою, в які терміни. Відмова має бути вагомо аргументована.

Зразок:

 

на № 023-48 від 26.02.2008  
Про застосування...  
  ТЕКСТ
Посада (підпис) Розшифрування підпису

Супровідний лист– документ, який інформує адресата про направлення до нього доданих до листа документів. Починають лист словами: «Надсилаємо», «Направляємо», «Повертаємо», «Додаємо» й т.ін., а далі – заголовки й пошукові ознаки (дата й номер) документа, що направляється.

Зразок:

 

Направляємо Вам на рецензування рукопис навчального посібника «Електронний документообіг». Посібник пропонується як типовий для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність». Відгук просимо надіслати до 12 листопада 2008 року. Додаток: на 24 сторінках в одному примірнику.

Лист-запрошенняпропонує адресатові взяти участь у якомусь заході. Адресується як конкретній особі, так і закладам. У змісті викладають характер запланованого заходу, терміни проведення, умови участі.

Зразок:

 

Навчально-методичне об'єднання (НМО) 15–16 грудня проводить широке обговорення моделі спеціаліста «Діловод-організатор документаційного забезпечення управління». Оскільки спеціалісти такого профілю працюють на підприємствах і в установах галузі, просимо Вас взяти участь у роботі НМО, висловити свої пропозиції щодо коригування навчального плану. Засідання відбудеться у приміщенні Будинку вчителя за адресою: вул. Володимирська, буд. 47, актовий зал. Початок роботи о 10 годині ранку. Немісцеві учасники забезпечуються гуртожитком. Голова ради НМО проф, д.т.н. К.І. Ткачук

Інформаційний листповідомляє адресатові про певний факт або

захід.

Зразок:

Видавництво «Фактор» пропонує до Вашої уваги книги, що будуть видані 2009 р.: _______________ _______________ _______________ Книги можна придбати у видавництві «Фактор» (вул. Сумська, 2/34) або замовити за адресою: 01103, м. Київ-103, вул. Сумська, 2/34, відділ реалізації. Замовлені книги надсилаються післяплатою після їх виходу з друку. Телефон для довідок: 294-65-39. Відділ реалізації. Чекаємо на ваші замовлення.

Рекламний лист– різновид інформаційного листа, направляється конкретному адресатові та містить докладний опис рекламованих послуг або товарів.

Мета такого листа – спонукати адресата скористатися певними послугами. У таких листах адреса зазначається окремо.

Лист-повідомленняблизький до листів-запрошень та інформаційних листів. Складається як відповідь на запит.

Починається словами: «Повідомляємо», «Доводимо до Вашого відома» і т. ін. Далі наводяться факти.

Зразок:

Заступникові керівника підприємства _________________ _________________ Повідомляємо про нашу згоду на перенесення терміну закінчення роботи _________________________________________________________ за угодою №____від_____________на___квартал___________р. Заступник керівника підприємства (підпис) Розшифрування підпису

 

Лист-підтвердженнямістить повідомлення про отримання якого-небудь відправлення (листа, телеграми, товару тощо) про те, що раніше складений документ залишається у силі (наприклад, договір, інструкція).

Починаються такі листи словами, утвореними від дієслова «підтверджувати» .

Зразок:

 

Адресат
Підтверджуємо отримання Ваших пропозицій, викладених у листі № 524/141 від 24.05.2008. Рішення ради з цих питань буде прийнято 25.06.2008 та доведено Вам.
Посада (підпис) Розшифрування підпису

 

Такі листи є обов'язковою частиною ділових стосунків.

Лист-нагадуваннямістить вказівку про наближення або закінчення терміну певного зобов'язання або проведення заходу. Такі листи, як правило, починаються словами «нагадуємо».

Зразок:

 

Адресат
Нагадуємо Вам, що згідно з договором 3/34 від 05.07.2008 Ви повинні закінчити розроблення проекту до 28.11.2008. Просимо Вас повідомити про стан роботи.
Посада (підпис) Розшифрування підпису

Гарантійний лист– документ, що забезпечує виконання викладених у ньому зобов'язань.

У ньому, як правило, гарантується оплата або надання чогось (місця роботи, проведення досліджень тощо). Викладення тексту має бути чітким івиразним.

Гарантійний лист може починатися з імені та по батькові особи, до якої звертаються. Форма третьої особи вживається лише тоді, коли гарантійного листа адресовано до певної організації або підприємства.

Зразок:

Фірмовий бланк Директорові або штамп (керівникові, начальникові) _______________________________ (назва підприємства)   ________________________ (прізвище, ім’я та по батькові керівника) Просимо Вас надати послуги у вигляді_________________________ (предмет звернення) Оплату гарантуємо. Наш розрахунковий рахунок № __________________________________________________________ __________________відділення банку__________________________ Директор (підпис) Розшифрування підпису Головний бухгалтер (підпис) Розшифрування підпису Печатка

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты