Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Григорій Орликпередає Вольтерудокументи про протистояння Івана Мазепита Петра І.




 

18.01.1730

Від віспи помирає 15‑літній російський імператор Петро II.

 

Січень 1730

Російською імператрицею стає Анна Іоаннівна.

 

VI.1730

Григорій Орликприбуває до Стамбула, проводить переговори з послом Франції, а пізніше і з ханом Каплан‑Гіреєм– своїм товаришем дитинства, який колись порятував Орликавід розправи, і домовляється про союзницькі дії в разі виступу на Москву.

 

01.02.1733

Помирає польський король Август II.

 

11.09.1733

На сеймі, що розпочався 25.08.1733 p., королем Польщі одноголосно було обрано Лещинського– короля Станіслава І.Таємними шляхами через ворожу Німеччину (союзника Австрії та Росії) Станіслава Лещинськогосупроводжував до Варшави Григорій Орлик,який привіз 1 млн флоринів на підкуп сенаторів.

 

22.09.1733

Після появи 20 вересня на правому березі Вісли 20‑ти‑сячного російського війська Станіслав І Лещинськийвтікає у Данциг (Гданськ), де розраховує дочекатись допомоги від Франції та заступництва Швеції, Туреччини і Пруссії.

 

24.09.1733

Сейм обирає Августа,курфюрста саксонського, польським королем Августом III.

 

За активну участь у польській справі ЛуїXV нагороджує Григорія Орликадіамантом вартістю 10 тисяч екю й титулом графа де Лазіскі,королева Марія Аделаїдадарує свій портрет, оздоблений самоцвітами; а найголовніше – король домагається від Порти звільнення Пилипа Орлика,який має очолити козацьке повстання.

 

Григорій Орликнаважується пробратись на Гетьманщину; з невідомих причин комендант російського війська в Україні генерал Кейтне тільки не затримує його, а, навпаки, допомагає безперешкодно покинути Україну.

 

08.04.1735

Помирає Ференц II Ракоці.

 

Липень 1735

Сен‑Жермензустрічається з Григорієм Орликому палаці Орлі (Франція).

 

Після 1735

На поселенні у Москві помирає Григорій Герцик– дядько Григорія Орлика,сподвижник Івана Мазепи.

 

Оскільки у стосунках королеви Марії Аделаїдита французького короля ЛуїXV настає різке охолодження (королева більше не бажає виконувати подружні обов'язки), ЛуїXV віддаляється від дружини. Розпочинається період фаворитизму – першою фавориткою ЛуїXV стає графиня де Мальї,потім король захопився її старшою сестрою, герцогинею де Вантіміль,потім молодшою – маркізою де Латурнель,яку згодом зробив герцогинею де Шатору.

 

У підкореній Украші з'являється самозванець Іван Миницький,що видає себе за покійного цесаревича Олексія Петровича.Згодом заарештованого Миницькогота священика Гаврилу Могилу,котрий шанував самозванця як царя, посаджено на палі.

 

03(14).07.1739

Племінниця російської імператриці Анни Іоаннівни – Анна Леопольдівна– одружується з принцем Антоном‑Ульріхом Брауншвейг‑Беверн‑Люнебурзьким.

 

17(28).10.1740

Помирає російська імператриця Анна Іоаннівна,російським імператором проголошується двомісячний Іоанн Антонович ь регентом при якому стає курляндський герцог Ернст Иоганн Бірон (Бюрен).

 

09(20).11.1740

Після нічного арешту регента Біронаправителькою Російської імперії стає Анна Леопольдівназ титулом Великої Княгині та Імператорської Високості.

 

Швеція оголошує війну Росії; на той час Григорій Орлик– польний маршал Григор Орліта член «Таємної ради» короля ЛуїXV – переконує короля відновити коаліцію Порти, Швеції, кримського хана та України проти Росії, іде в Стокгольм і докладає всіх можливих зусиль, щоб із переходом влади в Російській імперії до імператриці Єлизавети Іця війна тривала.

 

25.11.1741

Уночі за допомогою гвардії Єлизавета Петрівнаусуває Анну Леопольдівну,правительку Росії при малолітньому сині Івані VI Антоновичі(1740–1741), та стає імператрицею Єлизаветою І.

 

Єлизавета Ібере морганатичний шлюб з Олексієм Розумовським,котрий разом з братом Кирилом Розумовським,гетьманом України у 1750–1764 рр., допомагав сходженню Єлизаветина трон.

 

24.06.1742

Помирає Пилип Орлик.

 

07.11.1742

ЄлизаветаІ проголошує раніше запрошеного нею до Санкт‑Петербурга племінника Карла‑Петера‑Ульріха Голштинського,сина Анни Петрівнита онука російського імператора Петра І,спадкоємцем російського трону.

 

Грудень 1742


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты