Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Національна депозитарна система.




 

2. Класифікація фондових ринків

 

За первинністю

Первинний– сукупність правовідносин, пов'язаних з розміщенням цінних паперів.

До цього виду відноситься розміщення цінних паперів емітента при проведенні емісії або самостійно, або через торговця цінними паперами.

Вторинний– сукупність правовідносин, пов'язаних з обігом цінних паперів.

Якщо характеризувати український ринок, то тут спостерігається істотна перевага первинного ринку, в основному ринку перших емісій акцій.

За організацією торгівлі

Біржовий риноквичерпується поняттям фондова біржа. Тут відбувається торгівля цінними паперами більш високої якості й угоди з цими цінними паперами здійснюють найбільш професійні учасники ринку.

Якість цінних паперів визначається тими вимогами, що пред'являються до цінних паперів на кожній конкретній фондовій біржі. В основі аналізу цінних паперів звичайно покладені розміри емітента і його фінансово-економічні характеристики. Крім цього враховуються також фактори попиту на цінний папір, інформаційна відкритість, захист прав інвесторів.

На позабіржовому ринкуможуть обертатися цінні папери, що не пройшли допуск на фондову біржу, і до організації торгівлі даними цінними паперами пред'являються менші вимоги, ніж до торгівлі на фондовій біржі.

Виділяють наступні види ринків позабіржової торгівлі:

прибіржові ринки;

організовані комп'ютерні ринки позабіржової торгівлі;

слаборегульовані ринки;

стихійні чи нерегульовані ринки позабіржової торгівлі.

За видами застосовуваних технологій

Фондові ринки по видах застосовуваних технологій підрозділяються на дві групи: стихійні й аукціонні.

Стихійний ринок– правила укладання угод і визначення ціни не встановлені.

Аукціонні ринки– публічні гласні торги з відкритим змаганням покупців і продавців, призначенням цінових і інших умов угод щодо цінних паперів. Характеризуються наявністю механізму зіставлення заявок і пропозицій про продаж і встановлення таких заявок, що взаємно задовольняють один одного і можуть служити підставою для укладання угод.

Простий аукціон - змагання між покупцями відбувається на основі відкритого викрику і продовжується до того моменту, коли буде призначена найбільш висока ціна, що відтинає інших покупців.

Голландський аукціон – для даного аукціону характерним є попереднє нагромадження заявок покупців. Емітент чи його уповноважена особа здійснюють попередній аналіз і призначають ціну відсікання. Це найменша ціна, що дозволяє реалізувати весь обсяг цінних паперів. Заявки, у яких зазначена ціна нижче ціни відсікання, не задовольняються.

Онкольні ринки– відбувається попереднє нагромадження заявок від продавців і покупців, що ранжуються по цінових пропозиціях, послідовності надходження, кількості й у цій черговості задовольняються.

Безупинні ринкипризначені для організації торгівлі цінними паперами у великих обсягах. Аналізується і реєструється безупинний потік заявок від покупців і продавців. Заявки, що знову надходять, порівнюються з зареєстрованими. Якщо вони збігаються, то задовольняються в порядку надходження.

У дилерських ринкахвідсутня пряма конкуренція між покупцями чи продавцями. Продавці привселюдно повідомляють про ціни на цінні папери і місце їх торгівлі.

Застосовуються при первинному розміщенні цінних паперів і реалізації тендерної пропозиції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты