Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


На фондовому ринку. Якщо ж емітент випускає цінні папери в бездокументарній формі, то на загальний обсяг зареєстрованого випуску оформляється глобальний сертифікат і передається




Якщо ж емітент випускає цінні папери в бездокументарній формі, то на загальний обсяг зареєстрованого випуску оформляється глобальний сертифікат і передається на збереження в депозитарій на основі договору про обслуговування емісії цінних паперів між емітентом і обраним їм депозитарієм.

Депозитарій - юридична особа, що проводить винятково депозитарну діяльність і може здійснювати кліринг і розрахунки по угодах з цінними паперами.

Зберігач - це комерційний банк чи торговець цінними паперами, що має дозвіл на збереження й обслуговування обігу цінних паперів і операцій з цінними паперами на рахунках у цінних паперах.

Депозитарна діяльність депозитарію цінних паперів - діяльність з надання послуг щодо зберігання цінних паперів, обслуговування правочинів щодо цінних паперів на рахунках зберігачів цінних паперів, а також операцій емітента щодо випущених ними цінних паперів.

 

Депозитарна діяльність зберігача цінних паперів - діяльність з надання послуг щодо зберігання цінних паперів, обслуговування правочинів щодо цінних паперів на рахунках власників цінних паперів.

 

Для знерухомлених цінних паперів у документарній формі зберігачу у реєстратора може відкриватися свій рахунок, як номінальному утримувачу.

Номінальний утримувач – юридична особа, якій цінні папери передані за дорученням і в інтересах власників цінних паперів. При цьому право власності до номінального утримувача (зберігач чи депозитарій) не переходить. І якщо відбувається рух цінних паперів усередині одного зберігача, то це не знаходить ніякого відображення в реєстрі, а якщо має місце угода між клієнтами (депонентами) різних зберігачів, то цінні папери списуються з рахунка одного зберігача і зараховуються на рахунок іншого.

В Україні кліринг представляє особливий вид депозитарної діяльності, що здійснюється на основі отриманих ліцензій винятково депозитаріями, що при цьому одержують статус клірингових депозитаріїв.

Відповідно до українського законодавства, кліринг – одержання, звірення і поточне відновлення інформації, підготовка бухгалтерських і облікових документів, необхідних для виконання угод по цінних паперах. Сюди так само відноситься визначення взаємних зобов'язань, що передбачають взаємозалік, забезпечення і гарантування розрахунків по угодах щодо цінних паперів.

Розрахунково-клірингова діяльність - діяльність з визначення взаємних зобов'язань за договорами щодо цінних паперів і розрахунків за ними.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты