Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


А) суб'єкти й об'єкти страхування




Страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів є обов'язковим в Україні. Це є найбільш розповсюдженим видом страхування і за рубежем.

Цей вид страхування поширюється на резидентів і нерезидентів власників транспортних засобів (автомобілі, автобуси, самохідні машини, сконструйовані на базі автомобілів, причепи, напівпричепи, мотоколяски), що експлуатуються на вулично-дорожній смузі загального користування.

Суб'єктами обов'язковогострахування цивільної відповідальності власників транспортних засобів є:

- страхові компанії;

- Моторне (транспортне) страхове бюро;

- Страхувальники – власники транспортних засобів;

- Юридичні і фізичні особи, якою заподіяний збиток у результаті ДТП.

Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБ) – юридична особа, створена в зв'язку з чинним законодавством з метою забезпечення платоспроможності страховиків, які одержали право здійснювати страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Страхові компанії, що здійснюють цей вид страхування, входять до складу МТСБ на правах повних членів.

Основні задачі МТСБ:

- гарантування платоспроможності страхових організацій - членів МТСБ;

- укладання угод з уповноваженими організаціями по страхуванню цивільної відповідальності власників транспортних засобів інших держав про взаємне визнання договорів такого страхування, врегулювання питань щодо відшкодування збитку і забезпечення виплати страхового відшкодування третім особам, якщо настання страхового випадку було викликано власником транспортного засобу, застрахованим на території зазначеної держави, чи власником транспортного засобу, застрахованим в Україні;

- виплата компенсацій органам внутрішніх справ по витратах, зв'язаним з оформленням документів по страховому випадку;

- управління централізованими страховими резервними фондами.

При МТСБ створюються наступні централізовані страхові резерви:

а) фонд страхових гарантій;

б) фонд захисту потерпілих у ДТП.

Джерелом формування цих фондів є щомісячні відрахування від страхових платежів страховиків, членів МТСБ.

Об'єктом обов'язкового страхування цивільної відповідальності є цивільна відповідальність власників транспортних засобів за збиток, заподіяний третім особам унаслідок ДТП.

По даному виді страхування в Україні діють два види договору обов'язкового страхування:

- звичайний;

- додатковий.

Звичайнийдоговір укладається з власником транспортного засобу, зареєстрованого в Україні чи тимчасово завезеного на територію України для користування.

Додатковий договір діє на території держав, зазначених у страховому полісі на умовах, встановлених у цих державах відповідно до угод МТСБ і уповноваженими організаціями по страхуванню цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

У випадку виїзду за межі України страхувальник-резидент зобов'язан укласти додатковий договір обов'язкового страхування на умовах, установлених МТСБ.

Договори укладаються терміном від 15 днів до 12 місяців.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты