Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ ЗЕМЛЯНИХ РОБОТАХ




Загальні вимоги.Основними причинами трав­матизму під час проведення земляних робіт є: відсутність чи недостатнє кріплення грунту; переви­щення критичної висоти розробки грунту без кріплен­ня: порушення правил розробки кріплень; скочуван­ня по укосу брил грунту на робітників, які працюють у котлованах чи траншеях; рух транспортних засобів і механізмів у межах призми обвалень; недодержан­ня безпечних методів навантаження грунту в транс­портні засоби; недостатній нагляд за безпечним ста­ном вибою, особливо в туман і нічний час; можливість падіння людей по укосу взимку внаслідок його обледеніння.

Земляні роботи виконують відповідно до ПВР і за наявності письмових дозволів від організацій, комуні­кації яких розміщені в зоні1 робіт, а також схем з вка­зівками про розміщення і глибину закладання кому­нікацій. Земляні роботи повинні бути максимально механізовані. Перед початком їх встановлюють знаки, що показують розміщення підземних комунікацій.

З наближенням до ліній цих комунікацій земляні роботи проводять під наглядом виконавця робіт, а якщо це електрокабелі, то і в присутності працівників електрогосподарства. Грунт у таких місцях розроб­ляють землекопними лопатами обережно, без ударів. Не можна користуватися ломами і кирками.

Виявивши в процесі робіт непередбачені планом підземні комунікації, споруди, вибухонебезпечні ма теріали чи боєприпаси, земляні роботи треба припи­нити до з'ясування їхнього характеру і одержання відповідного дозволу.

Перед початком проведення земляних робіт на ділянках з можливим патогенним зараженням грунту (звалище, скотомогильники, кладовища) потрібно мати дозвіл органів Державного санітарного нагляду. Якщо можлива поява шкідливих газів, то робітників треба попередити і проінструктувати про засоби захисту від нього. Будівельні організації повинні бути забез­печені протигазами та індикаторами для визначення газу. У разі раптового виявлення газу роботи негай­но припиняють і виводять робітників до повного усу­нення його. До початку проведення земляних робіт відводять поверхневі та грунтові води, відкачують їх або влаштовують дренажі. Викинутий з виїмки грунт розміщують не ближче ніж за 0,5 м від верхньої бров­ки котлованів. Для спускання і піднімання робітників у широких виїмках встановлюють драбинки завшир­шки не менш як 0,6 м з поручнями заввишки 1 м і бортовою дошкою заввишки 15 см, а для вузьких тран­шей застосовують приставні драбини. Спускання ро­бітників по розпірках кріплень заборонено. Всі виїм­ки треба обгороджувати на відстані 1 м від бровки, а вночі освітлювати, на огорожах треба встановлювати попереджувальні знаки і написи.

Встановлюють кріплення згори донизу по мірі роз­робки виїмок на глибину не більш як 0,5 м, а розби­рають при засипанні виїмок — знизу догори.

Для переходу через канави будують місточки зав­ширшки 0,6 м з поручнями заввишки 1 м і бортовою дошкою і освітленням.

Категорично забороняється розміщення різних ма­шин, а також ведення будь-які^х робіт у межах призми обвалення грунту. З настанням весни чи після опадів і обігрівання грунту розкріплення виїмок, зроблені взимку, перекріплюють заново. Якщо грунт підігріва­ють димовими газами, водою чи парою, треба захис­тити робітників від опіків. Не можна вести інші роботи до закінчення механізованих земляних робіт.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 360; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты