Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оплата праці керівників, службовців і спеціалістів




Основою організації оплати праці керівників, службовців і

спеціалістів є система посадових окладів – різновид погодинної оплати праці.

Посадовий оклад – щомісячний розмір погодинної ЗП установлений у централізованому порядку для певної посади управлінського персоналу, спеціалістів і службовців.

Посадові оклади, як форма оплати праці застосовується також у випадках, коли робітник протягом робочого часу виконує фізичну роботу і функції службовця чи спеціаліста (роздавальники інструменту, комірники, ліфтери вантажних ліфтів)

Розмір ЗП за посадовими окладами регулюється затвердженою урядом схемою посадових окладів з урахуванням тієї чи іншої галузі, залежно від особливості виробництва умов праці, обсягу і складності роботи, рівня відповідної кваліфікації працівників.

Згідно з законом України «Про оплату праці» держава здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності, шляхом установлення розміру мінімальної ЗП та інших державних норм і гарантій, установлення умов і розмірів ЗП керівників підприємств заснованих на державній або

комунальній власності, що дотуються з держбюджету.

Договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладається на: державному (генеральна угода); галузевому (галузева угода); регіональному; виробничому (колдоговір) рівнях відповідно до закону України «Про колективні договори і угоди».

У системі посадових окладів щодо кожної посади може передбачатись один рівень чи вилка рівнів.

Праця керівників служб і спеціалістів оплачується погодинно з урахуванням розміру, визначається їх посадового окладу та фактично відпрацьованого часу за формулою:

(6.1)

де ЗП - розмір місячної ЗП відповідних працівників, праця яких оплачується за посадовим окладом; Пок - посадовий оклад, грн.; Мф - номінальний місячний фонд робочого часу працівника, год.; Тф - фактично відпрацьований час протягом місяця, год.

Водночас з простою погодинною оплатою праці керівник, службовець і спеціаліст можуть отримувати преміальні доплати. Нарахування цих доплат здійснюється за умов виконання і перевиконання плану виробництва продукції установленої номенклатури і асортименту; зростання продуктивності праці на підприємстві; зменшення собівартості; виконання і перевиконання плану поставок продукції.

Працівники основних виробничих цехів (дільниць) можуть преміюватися за результатом роботи щомісячно, а працівники апарату управління за результатами роботи протягом кварталу чи за рік.

Таблиця 6.1

Групи оплати праці в залежності від Pщор, тис.т

Об’єкт діяльності Група
І ІІ ІІІ ІV
Підприємство з видобутку і переробки торфу, тис.т   >350
Об’єднання з видобутку і переробки торфу, тис.т   4500 і більше   >1500 4500<   _   _

 

Лекція 7. Методика розрахунків планових витрат за елементами та калькуляційними статями


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 156; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты