Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 11 УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ КОМПАНІЇ ТА АНТИКРИЗОВЕ ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ




План

1. Фінансові ризики у господарській діяльності інноваційного підприємства

2. Методи оцінювання фінансових ризиків.

3. Зміст управління фінансовими ризиками.

4. Поняття і параметри фінансової кризи підприємства.

5. Сутність і основні завдання антикризового фінансового управління під­приємством.

 

1. Фінансові ризики у господарській діяльності інноваційного підприємства

Під ризиком розуміють можливу небезпеку втрат, яка пов’язана зі специфікою тих чи інших явищ природу та видів діяльності людини. Рівень ризику тим вищий, чим більша невизначеність ситуації.

Цілком уникнути ризику в інноваційному підприємництві неможливо, оскільки інновація і ризик - дві взаємозалежні категорії. Інноваційна діяльність має високий рівень невизначеності. Дуже важко передбачати, яке нововведення буде мати успіх на ринку, а яке не буде користатися попитом.

Фінансові ризики підприємства класифікують на дві групи (табл.)

Таблиця - Класифікація ризиків

Група ризиків Види ризиків
Внутрішні (несистематичні, специфічні)     ризик зниження фінансової стійкості; ризик неплатоспроможності; структурний ризик (пов'язаний з високим коефіцієнтом операційного левериджу)
Зовнішні (систематичні) інфляційний ризик; податковий ризик; процентний ризик; валютний ризик (ризик вибору валюти, ризик коливання курсу валюти); депозитний ризик; кредитний ризик тощо.

Несистематичні ризики безпосередньо залежать від фінан­сово-господарської діяльності підприємства і виникають, як пра­вило, у разі допущення помилок суб'єктами управління. Таким ризикам можна запобігти, розробивши на підприємстві спеціальний механізм їх нейтралізації.

Систематичні ризики - це ризики, які не залежать від фінансово-господарської діяльності підприємства, а існують об'єк­тивно на загальнодержавному рівні. Для того, щоб зменшити за­гальний розмір втрат від систематичних ризиків, підприємству потрібно вчасно реагувати на зміни макроекономічних параметрів і розробляти адаптаційний механізм.

Доволі часто в літературних джерелах під фінансовим ризиком розуміють ймовірність виникнення несприятливих фінансових нас­лідків у формі втрати доходів чи капіталу в ситуації невизначеності умов фінансової діяльності підприємства. Тобто згідно з цим визначенням до фінансових належать і ризики, пов'язані з операційною та інвестиційною діяльністю підприємства.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты