Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охарактеризуйте систему місцевих рад як представницьких органів місцевого самоврядування.




Представницьким органом місцевого самоврядування є виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Основні ознаки рад як представницьких органів:

· ради є колегіальними органами, які складаються з обраних безпосередньо населенням на підставі виборів депутатів;

· вони здобувають мандат довіри безпосередньо від населен­ня в межах територіальної громади, яка є первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і пов­новаження. В цьому полягає легітимність відповідної ради;

· діяльність ради розповсюджується на всю територію громади;

· ради відповідно до закону наділяються правом представля­ти інтереси територіальних громад;

· ці органи приймають рішення від імені громад;

· ради є органами загальної компетенції, до відання яких відносяться всі питання, які вимагають нормативного регулю­вання;

· представницькі органи займають провідне місце у системі всіх органів місцевого самоврядування;

· вони виражають волю всього населення територіальної громади, надаючи їй загальнообов'язкового характеру і здійс­нюючи таким чином місцеву владу;

· у своїй діяльності ради сполучають місцеві інтереси з дер­жавними.

Правовий статус представницьких органів місцевого самоврядування розуміється як сукупність їх прав і обов'язків, які визначаються Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими законами та нормативно-правовими актами.

Правовий статус представницького органу місцевого самоврядування в Україні (ради) полягав в тому, що цей виборний орган територіальної громади є одним з основних елементів місцевого самоврядування, який має власну, визначену ним самим структуру і який відносно самостійно здійснює надані йому законом повноваження, на підставі функціонального розмежування їх між територіальною громадою і органами, які він утворює.

Система місцевих рад будується у повній відповідності з існуючим в Україні адміністративно-територіальним устроєм.

До представницьких органів місцевого самоврядування належать:

· Верховна Рада Автономної Республіки Крим — представницький орган автономії (ст. 136 Конституції України, розділ III, глава VI Конституції Автономної Республіки Крим, прийнята 21 жовтня 1998 р. і затверджена Законом України 23 грудня 1998 р. та Законом України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим» від 10 лютого 1998 p.);

· сільські, селищні, міські ради (ст. 146 Конституції України; ст. 10 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»);

· районні та обласні ради — органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси громад сіл, селищ і міст (ст. 146 Конституції України, ст. 5 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Відповідно до ст. 10 Закону про місцеве самоврядування в Україні порядок формування та організація діяльності рад регла­ментуються Конституцією України, цим та іншими законами, а також статутами територіальних громад.

Сільські, селищні, міські, ра­йонні у містах (у разі їх створення), районні, обласні ради скла­даються з депутатів, які обираються населенням відповідної території на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

6 квітня 2004 р. був прийнятий Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який визначає основні засади, особливості та порядок організації і проведення виборів депутатів сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних, Київської та Севастопольської міських рад.

Вибори депутатів сільських, селищних, міських рад відбуваються на основі закріплених у Конституції України (ст. 71) принципів виборчого прававільних виборів, загального, рівного і прямого виборчого права та таємного голосування.

Згідно зі ст. 9 цього Закону вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів можуть бути черговими, по­зачерговими, повторними, замість тих депутатів і голів, які вибу­ли, а також у разі утворення нової адміністративно-територіаль­ної одиниці.

Строк повноважень рад — п’ять років.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 110; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты