Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розкрийте статус депутата місцевої ради.




Статус обраних представників — депутатів місцевих рад — визначається Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад» від 11 липня 2002 року, іншими законами України, в яких закріплюються принципи мандату депутата місцевої ради, його права та обов'язки, гарантії депутатської діяльності тощо.

Статус депутата місцевої радице набір додаткових прав і можливостей, але також — і обов’язків, які відрізняють депутата, як обраного виборцями представника ОМС, від інших виборців, що його обрали.

Депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного-голосування строком на чотири роки.

Статус депутата місцевої ради характеризується такими принциповими моментами:

1. Депутат є виборною особою.

2. Депутат виступає представником населення відповідного виборчого округу в місцевій раді.

3. Депутат здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю.

4. Депутат є повноважним і рівноправним членом відповідної ради — представницького органу місцевого самоврядування.

5. Статус депутата місцевої ради визначено відповідно до принципу імперативного депутатського мандата, згідно з яким:а) депутат підтримує зв'язки з виборцями, колективами і об'єднаннями громадян, які висунули його кандидатом у депутати, а також колективами інших підприємств, установ, організацій, державними органами, органами самоврядування та органами об'єднань громадян, розташованими на території його виборчого округу. Він зобов'язаний періодично, але не рідше одного разу на рік, звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян; б) виборці можуть давати своїм депутатам доручення, що випливають з потреб відповідного виборчого округу чи територіальної громади в цілому; в) депутат може бути в будь-який час відкликаний виборцями у встановленому Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» порядку.

6. Депутат, здійснюючи свої повноваження, повинен дотримуватися правил депутатської етики, зокрема:

Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів..

Повноваження депутата місцевої ради можуть бути також припинені достроково за наявності таких підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі:

1) його відкликання виборцями;

2) припинення його громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

3) обрання або призначення його на посаду, зайняття якої згідно з Конституцією України і законом не сумісне з виконанням депутатських повноважень;

4) обрання його депутатом іншої місцевої ради;

5) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

6) набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі;

7) його смерті.

Повноваження депутата місцевої ради можуть припинятися достроково також за рішенням відповідної ради у зв'язку:

1) з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до покарання, не пов'язаного з позбавленням волі;

2) з особистою заявою депутата місцевої ради про складення ним депутатських повноважень.

Права і обов'язки депутата місцевої ради визначаються відповідно до напрямів його діяльності, основними з яких є: робота в раді та робота у виборчому окрузі.

Робота депутата в раді та її органах проводиться з використанням різноманітних сесійних та позасесійних форм роботи.

Серед найважливіших правомочностей, які депутат реалізує на сесії ради, є депутатський запит і депутатське запитання.

Депутатський запитце підтримана радою вимога депутата місцевої ради до посадових осіб ради та її органів, сільського, селищного, міського голови, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані на відповідній території, а депутата міської (міста обласного значення), районної, обласної ради — також до голови місцевої державної адміністрації, його заступників, керівників відділів і управлінь з питань, які віднесені до відання ради.

Депутатське запитанняце засіб одержання депутатом місцевої ради інформації або роз'яснення з тієї чи іншої проблеми. Відповідь на запитання може бути оголошено на сесії ради або дано депутатові місцевої ради в індивідуальному порядку.

Для спільної роботи щодо здійснення депутатських повноважень у раді, її органах та виборчих округах депутати місцевих рад можуть об'єднуватися в депутатські групи і депутатські фракції.

У депутатські групи депутати місцевої ради об'єднуються за єдністю території їх виборчих округів, спільністю проблем, які вони вирішують, або іншими ознаками.

Депутати місцевої ради на основі єдності поглядів або партійного членства можуть об'єднуватися у депутатські фракції з чисельністю не менше трьох депутатів у сільській, селищній та п'яти — у районній, міській, районній у місті, обласній, Київській та Севастопольській міських радах.

Робота у виборчому окрузі характеризує відносини депутата з виборцями.

По-перше, він розглядає пропозиції, заяви і скарги громадян. По-друге, працюючи у виборчому окрузі, депутат реалізує право звернення. По-третє, депутат періодично, але не менш як один раз на рік, звітує про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты