Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Юридичне оформлення України під пртекторат Російського царя.




Статті Б. Хмельницького (березень 1654 р.)*

(Витяги)

1.Щоб по містах урядники були обирані з людей того гід-них, будуть вони повинні підданими царського величества правити, і всякі доходи по правді віддавати до казни. А то тому,
що воєвода царського величества, приїхавши, почав би права їх ламати і якісь устави заводити, і то було б (українцям) прикро; а як будуть старшими місцеві, свої люди, то вони будуть поводитися згідно з місцевими правами.

Що до сеї статті царське величество пожалував — велів бути по їх прошению. Мають по містах бути урядниками вій­ти, бурмистри, райці, лавники, і доходи всякі грошеві і хлібні збирати на царське величество і віддавати до государевого ска­рбу тим людям, которих пришле царське величество. І ті при­слані люде, котрих царське величество пришле до того збору грошей, мають доглядати зборщиків, щоб робили по правді.

2.Писареві військовому по милости царського величестващоб давано 1000 золотих польських на підлисків (канцеляристів), на судей військових по 300 золотих польських, на писа-
ря судейського по 100 зол., на хорунжого сотенного по 30 зол.,на бунчужного гетьманського 50 зол. Царське величество пожалував, велів бути по їх проханню; а давати ті гроші з тамошніх доходів.

3.На писаря і на судей військових, на 2 чоловіка, і на всякого полковника, осаулів військових і полкових щоб було по млину, для прогодовання, тому що несуть великі видатки.Царське величество пожалував, велів буть по їх проханню.

4.На роботи військової армати, на пушкарів і всіх робочих людей, що бувають при арматі, аби царське величество зволив вчинити милостиву ласку на зимове прогодованнє і пристано вище; також на арматного обозного 200 зол., а на хорунжого 50 зол.Царське величество пожалував, велів дати з тамошніх доходів.

5.Послів, котрі здавна приходять з чужих країв до Війська Запорозького аби було вільно приймати, а коли б було щось противне царському величеству (в сих посольствах), мусять вони (козаки) сповіщати царське величество.До сеї статті царське величество велів: послів з добрими ді­лами приймати і відправляти, і писати царському величеству вірно і скоро, за чим вони приходили і з чим їх одправлено. А котрі посли будуть присилатися з справами противними царсь­ком величеству, тих послів і посланників затримувати в вій­ську та писати про них зараз же до царського величества, а без дозволу царського назад їх не відправляти. А з турецьким сул­таном і з польським королем без волі царського величества не мати зносин.

6.Про митрополита київського дано послам устний наказ.А в розмовах посли били челом, щоб царське величество велівдати свою государську жаловану грамоту на його маетности.Царське величество пожалував: митрополитові і всім людям духовного чину велів дати свою государську жалувану грамо­ту на маетности, которими вони тепер володіють.

7.Аби царське величество зволив післати своє військо під Смоленськ не гаючися ні трохи, аби неприятель не міг собі ради дати і сполучитися з иншими (військами), бо тепер вій-
ська (польські) потомлені — нехай не вірять ніякому лукавству (поляків), коли б почали що вимишляти.Царське величество постановив на неприятеля свого польсь­кого короля йти самому і бояр та воєводів післати з великим військом, як просохне і почне бути паша.

8.Аби наемного війська тут на польськім пограничу, для безпечности було з 3000 або скільки буде воля царського величества — хоч і більше.Військові люди царського величества на пограничу для охо­рони України завсіди були і надалі будуть стояти.

9.Завсіди був такий звичай, що Війську Запорозькому плачено. Б'ють чолом і тепер царському величеству, аби давано на полковника 100 єфимків, на осаулів по 200 золотих, на осаулів військових по 400 зол., на сотників по 100 зол., на козаків по 30 золотих польських.

Попередніх літ присилав до царського величества гетьман Богдан Хмельницький і все Військо Запорозьке і били чолом багато разів, щоб його царське величество їх пожалував, усту­пився за них задля православної християнської віри і святих божих церков, прийняв їх під свою високу руку і дав поміч на неприятелів. Великому государеві нашому в тім часі не можна було вас прийняти під свою государську високу руку, тому що у його цар. величества була вічна згода з королями польськи­ми і в. кн. литовським. А хоч з королівської сторони батькові цар. величества святої памяти вел. государеві Михайлові Фе­доровичеві і дідові його, святійшому патріархові Філаретові Никитичові, і великому государеві нашому Олексієві Михайло­вичу сталося багато нечести і ганьби, то втім згідно з королів­ськими грамотами і сеймовими постановами царське величест­во чекав поправи. А гетьмана Богдана Хмельницького і все Військо Запорозьке хотів помирити з королем польським тим способом: аби король Ян Казимир учинив з ними згоду на під­ставі Зборівському трактату: православної віри християнської не гонив, уніятів усіх викорінив, — зате царське величество хотів вибачити вину всім винним людям, котрим за образу його государської чести належала кара смертна. Про се поси­лав він до короля Яна Казимира своїх великих і уповноваже­них послів: боярина і намісника великопермського Бориса Оле­ксандровича Репнина-Оболенського з товаришами. І ті великі і уповноважені посли царського величества про ту згоду і про вчинки королеві і панам-раді говорили на всякі способи. Але Ян Казимир і пани-рада на се ніяк не пристали, і сю велику справу взятій за ніщо, а тих великих і уповноважених послів царського величества відправили з нічим. Тоді великий госу­дар наш, видівши так багато несправности з королівської сто­рони, грубости і неправди, і бажаючи оборонити православну християнську віру і всіх православних християн від гонителів Латинян (католиків), що хочуть церкви божі знищити і віру християнську викоріняти, прийняв вас під свою високу руку. А для оборони вашої зібрав багато руського, німецького і та­тарського війська — сам великий государ наш іде на неприя­телів і посилає бояр своїх і воєводів з великим військом, і на те зібраннє війська, за государевим наказом, роздано великі

Тому їм, послам, тепер, бачучи таку ласку до них царсько­го величества й оборону, говорити про плату Запорозькому Війську не годиться. Як був у гетьмана Богдана Хмельницько­го государів ближній боярин і намісник тверський Василь Ва-силевич Бутурлин з товаришами, гетьман в розмовах з ними про число Запорозького війська говорив, щоб зробити 60 ти­сяч, а коли б і більше того числа було, государеві в тім шкоди не буде, бо вони просити плати у государя не будуть. Про се відомо їм, Самійлу і Павлу, й іншим людям, які тоді були при гетьмані. Які доходи в Малій Росії по городах і містах, про се царському величестві не відомо, і великий государ посилає дворян, щоб списали доходи. Як ті дворяни царського величе­ства опишуть всякі доходи і обрахують, тоді, по обміркуванню царським величеством, буде наказ про плату Запорозькому Війську. А тепер царське величество, жалуючи гетьмана і все Запорозьке Військо, давнім звичаєм предків своїх, великих го­сударів, хоче післати гетьманові і всьому Війську Запорозько­му своє государське жалуваннє золотими.

10.Коли б мала напасти Кримська орда, тоді треба на неї наступити від Астрахани й Казани, також і Донським козакам бути готовими. А тепер вона (орда) ще в брацтві (з козаками),
треба дати час і її не зачіпати. Наказ і повеліннє до козаків на Дін післано: коли Кримсь­кі люди не будуть зачіпати, то й на них іти не велено. А коли Кримці зачіплять, то царське величество велить на них іти по­ходом.

11.Кодак город на границі з Кримом, там гетьман завсіди по 400 чоловіка держить і харч усякий їм дає — тепер нехай би царське величество пожалував, зволив наділити харчом і порохом для армати. Також і тим, що за Порогами коша стережуть, аби царське величество зволив показати свою ласку,—бо його неможна самого без людей лишати.До сеї статті буде милостивий указ царського величества, коли буде відомо, скільки якого припасу туди посилали, і скі­льки доходу буде зібрано на царське величество.

А що в вашім письмі написано: як великий государ наш ге­тьмана Богдана Хмельницького і все Військо Запорозьке пожа­лує, свої грамоти государські на ваші вольности велить дати,

тоді ви ж між собою розбір зробите: хто буде козак, а хто му­жик, і щоб Війська Запорозького було 60 000 — то великий государ наш на те позволив...

Жалувана грамота царя Олексія Михайловича Війську Запорозькому на збереження його прав і вольностей (27 березня 1654 р.)

(Уривок)

Ми, великий, государ, наша царська величність, підданого нашого Богдана Хмельницького, гетьмана Війська Запорозько­го, і все нашої царської величності Військо Запорозьке пожа­лували, веліли їм бути під нашою царської величності високою рукою в попередніх їх правах і привілеях, які їм надані були королями польськими та великими князями литовськими, і тих їх прав і вольностей порушувати нічим не веліли, і суди­тись їм веліли своїми старшими за своїми попередніми права­ми, а наші царської величності бояри і воєводи в ті їх військо­ві суди втручатися не будуть. А число війська запорозького ми вказали за їх же чолобиттям визначити спискового 60 000 зав­жди повне. А якщо з божої волі смерть настане гетьмана, то ми, великий государ, дозволили Війську Запорозькому обира­ти гетьмана за попередніми їх звичаями самим проміж себе. А кого гетьманом оберуть, то про те писати нам, великому госу­дареві, а також тому новообраному гетьманові на підданство і на вірність віру нам, великому государеві, учинити при кому ми, великий государ, укажемо, а при булаві гетьманській ста­роству Чигиринському з усіма його приналежностями, які пе­ред цим при ньому були, ми указали бути подавньому. Також і маєтків козацьких і земель, які вони мають для пожитку, відбирати в них і у вдів, що після козаків залишилися, в ді­тей не веліли, а бути їм за ними, як і раніше. І згідно з нашим царської величності жалуванням нашим царської величності підданим Богданові Хмельницькому, гетьманові Війська Запо­розького, і всьому нашому царської величності Війську Запо­розькому перебувати під нашою царської величності високою рукою в своїх попередніх правах і привілеях і в усіх статтях, які писані вище цього. І нам, великому государеві, і синові нашому, государеві царевичу князеві Олексієві Олексійовичу, і наслідникам нашим (маєте) служити, і прямити, і всякого добра бажати, і на наших государських неприятелів, куди наш государський наказ буде, ходити, і з ними битись, і в усьому перебувати в нашій царській волі і в слухняності навіки.

 

"Переяславські статті", схвалені царським урядом при обранні на гетьманство Юрія Хмельницького (17 жовтня 1659 р.)[5]

(Витяги)

...4. Без указу і без повеління великого государя, його цар­ської величності, самому гетьману з усім Військом Запорозь­ким у війну нікуди не ходити, і полками великими і малими людьми Війська Запорозького ніяким околишнім державам не допомагати і на допомогу до них людей не посилати, щоб тією допомогою Військо Запорозьке не зменшувалось; а коли б без гетьманського відома хто пішов у війну самовільно, і тих ка­рати на смерть.

І гетьман, і полковники, і вся старшина, і простий люд на раді, вислухавши цю статтю, ухвалили: бути цій статті так, як вона написана.

5. Великий государ, його царська пресвітла величність, нака­зав бути в своїх царської величності черкаських містах: Переяс­лаві, в Ніжині, в Чернігові, в Бряславлі, в Умані своїм царської величності воєводам з ратними людьми для захисту від ворогів, а тим воєводам у військові права і вольності не вступати; а які воєводи і ратні люди будуть в Переяславі, в Ніжині, і тим бути на своїх запасах; а в Києві і в Чернігові і в Бряславлі володіти воєводам маєтностями тими, які належали до тих воєводств до того часу, а у полковницькі побори, воєводам не вступати; а хто учинить яке насильство, тих піддавати карі... І гетьман, і все Військо Запорозьке і простий люд на раді, вислухавши цю стат­тю, ухвалили; бути цій статті так, як написано...

7. Який гетьман по указу царської величності і по обранню всього війська учиниться у війську гетьманом, а після того зробить який проступок, то війську без указу царської велич­ності, самим гетьмана не зміняти, хоч новообраний гетьман, крім зради, провину яку і вчинить: і великий государ, його царська величність, звелить про це розшукати всім військом і по розшуку звелить указ учинити, як воно заведено у війську з давніх-давен; а самим самостійно гетьмана без указу царсь­кої величності не змінювати; також і гетьману без ради і без ухвали усього простого люду, в полковники та інші начальні люди нікого не обирати, а щоб обирати у військо полковників на раді, кого між себе побажають з своїх полків, а з інших полків в полковники не обирати; також тих полковників геть­ман без ради не повинен відставляти.

І гетьман, і полковники, і вся старшина, і простий люд, на раді вислухавши цю статтю, ухвалили: бути цій статті так, як написана...

"Московські статті", схвалені царським урядом під час перебування в Москві І. Брюховецького (22 жовтня 1665 р.)*

(Витяги)

. ...Я, гетьман, з Військом Запорозьким перед пресвітлим престолом государським б'ємо чолом, що мені, гетьманові, з усім вірним Військом Запорозьким, і з усім миром християн­ським, і зо всіма малоросійськими містами, які міста і села перед війною під рукою короля польського і у володіннях ді-дичних і недідичних панів лядських перебували, а нині під са­модержавною його царської пресвітлої величності рукою є і надалі будуть, бути навіки під їх государською високою і си­льною рукою непорушне в вічному підданстві. А для втихоми­рення частих в малоросійських містах хитань, які за попере­дніх гетьманів на Україні бували і які тепер часто через нестійкість жителів малоросійських міст вибухають, (треба), щоб Україна з малоросійськими містами, і містечками, і сло­бодами, і селами, і з усяких чинів жителями в них під його царської пресвітлої величності і його государських дітей, бла­городних государів-царевичів, і їх государських наслідників, високодержавчою і сильною рукою, в безпосередньому і справ­жньому підданстві стройно перебуваючи і звичну повинність з міст і сіл в Державну казну віддаючи, при сильній і від воро­гів в непохитній обороні государській вічно перебували... 3. Про обрання гетьмана і про надання на булаву гетьман­ську. Якщо судом божим нинішньому і майбутньому гетьмано­ві смерть трапиться, то щоб проміж Війська Запорозького ко­зацького, а не з іншого якогось народу і війська, справжнього козака гетьманом по стародавніх правах військових обирати на гетьманство по указу великого государя, його царської пресві­тлої величності, при особі, від престолу його государського присланій, вільно Війську Запорозькому було; а обраний геть­ман в Москву їздити і великого государя пресвітлі очі бачити, повинен буде так, як нині гетьман нинішній за своєю обіцян­кою учинив...

5. Про воєвод і про ратних людей, в якому місті мають бути. По указу великого государя, його царської пресвітлої ве­личності, в містах при воєводах має бути ратних людей: у Ки­єві — п'ять тисяч, в Переяславі — дві тисячі, а з тих двох ти­сяч у Канів п'ятсот чоловік переміною ходити мають, в Чернігові — тисяча двісті, в Ніжині — тисяча двісті ж, в Нов-городку триста, в Полтаві — тисяча п'ятсот, і з них на Запо­рожжя тисяча піде, в Кременчуку — триста, на Кодаку — три­ста, в Острі — триста з Києва, також і до Мотовилівки триста з Києва ж ходити мають, при гетьмані — сто чоловік. Для того ж б'є чолом великому государеві гетьман з військом, щоб воє­води в дорогу воїнську гетьману і полковникам половину рат­них людей із міст давали, не відмовляючись указом государсь-ким; про це, припадаючи до лиця землі вже вдруге гетьман з військом чолом б'ють. Ті ж воєводи, що перебувають по містах, ні до яких справ ні до судів козацьких втручатися не повинні...

9. Про послів чужоземних. Як перед цим без государевої волі до чужих навколишніх земель, тобто до хана кримського і до інших, не посилав гетьман своїх посланців, так і надалі, пам'ятаючи присягу з цілуванням хреста, гетьман виконувати з військом готовий.

І великий государ, його царська пресвітла величність геть­мана Івана Брюховецького жалує, за то, милостиво похваляє...

 

 

"Глухівські статті", схвалені царським урядом при обранні на гетьманство Д. Многогрішного (6 березня 1669 р.)*

(Витяги)

...3. Гетьман Богдан Хмельницький в попередніх статтях постановив, щоб царської величності воєводам з ратними лю­дьми бути в Переяславі, в Ніжині, в Чернігові, а тепер щоб царська величність в малоросійських містах воєводам і ратним людям бути не указав; тому що від них часті сварки і прикро­сті бували, через те і війна почалася. А прибутки, які повинні йти на нього, великого государя, в казну, то щоб ті податки доручити збирати гетьманові, а гетьман для цього приставить вірних людей; а вчинити б збирання тих податків тоді, як на Україні відновляться колишні достатки.

Великий государ, його царська пресвітла величність, ука­зав, щоб були в малоросійських містах воєводи і ратні люди для оборони від ворогів і щоб надалі в малоросійських містах нестійкості і зради ні від кого ніякої не було, і указав бути воєводам і ратним людям в містах відповідно до попередніх статей і тепер знов підтвердити в статтях, а воєводам бути в Києві, в Переяславі, в Ніжині, в Чернігові, в Острі; а в права їх, і в вольності, і суди, і всякі діла воєводам втручатися не указав, як київському воєводі, так і іншим воєводам, а указав мати начальство над ратними людьми, які прислані для захи­сту "во всяком строении"...

... А про побори з малоросійських міст указав, щоб було, як завжди, що написано в статтях гетьмана Богдана Хмельниць­кого.

І гетьман, і вся старшина, і козаки, і міщани ухвалили цій статті бути так.

4. ...А в яких полковників і в начальницьких людей є має­тки, і на ті їх маєтки жалувані великого государя грамоти дані, і тих, підданих полковникам і всяким начальницьким людям власникам маєтків судити їх їм, і приноси вільні від них приймати і сіно і дрова готовити; а побори з них на жалу­вання козакам збирати порівну. А до архієпіскопських, і єпіс-копських, і монастирських підданих в податках на військо діла нема...

6. Як перед цим заслужені пожалувані були честю дворян­ською, шоб вони при цьому ж чині і честі й надалі перебува­ли; а які надалі заслужать і гетьман і старшина стануть бити чолом про них, то щоб царська пресвітла величність їх до тої ж дворянської честі зволив пожалувати. А кому гетьман і ста­ршина за услугу дадуть млин або село і універсали свої дадуть і стануть бити чолом царській пресвітлій величності, то щоб царська величність пожалував на ті маєтності свої царської ве­личності грамоти...

27. По указу великого государя, його царської пресвітлої величності, і за згодою всього Війська Запорозького цієї сторо­ни Дніпра на раді в Глухові боярин і воєвода і намісник бєлго­родський князь Григорій Григорійович Ромодановський з това­ришами та гетьман Дем'ян Ігнатів, і обозний, і судді військові, осавули, писар, і полковники, і вся старшина, і козаки поста­новили: писати на ту сторону Дніпра, до королівства Польсь­кого і Великого князівства Литовського, до гетьмана війська запорозького Петра Дорошенка, і до всієї старшини, і до коза­ків сповіщаючи про перехід у підданство до його царської пре­світлої величності і про обрання гетьмана Дем'яна Ігнатова Війська Зопорозького цієї сторони Дніпра, що він, гетьман Де­м'ян, і вся старшина, і військо, залишивши всякі сварливі і непотрібні слова і пораду лукаву зрадника Івашки Брюховець-кого, і пізнавши справжню милість і благодіяння великого го­сударя, його царської пресвітлої величності в провинах своїх били чолом на вічне підданство непорушне; і за це заспокоєн­ня і за. милість великого государя, його царської пресвітлої величності склавши подяку всемогутньому богові, постанови­ли, щоб між собою ця сторона з тією стороною Дніпра війни не вели і перебували в любові і в згоді, а свавільців, які, залиши­вши спокій і тишину, радіють з війни міжусобної, щоб утихо­мирювати. А як по указу обох великих государів, великого го­сударя нашого, його царської пресвітлої величності, і королівської величності, великих і повноважних послів і комі­сарів рішення прийнято, щоб від хана кримського їм відлучи­тися, то щоб після цього з ними (татарами) ніякої ради не мати; а якби стали сили хана кримського наступати, то з до­помогою всемогутнього бога проти тих сил об'єднано міцно і непохитно стояти.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты