Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Термінологічний словник. Суспільні відносини — це зв'язки між особами, які встановлюють­ся в процесі їх спільної життєдіяльності




Суспільні відносини — це зв'язки між особами, які встановлюють­ся в процесі їх спільної життєдіяльності. Вони надзвичайно різноманіт­ні, їх можна класифікувати за різними ознаками, поділивши на види за­лежно від сфери діяльності, як-то — на політичні, моральні, економіч­ні, релігійні та правові.

Правовідносини — це специфічні суспільні відносини, що виника­ють на основі норм права, учасники яких є носіями суб'єктивних прав та юридичних обов'язків.

Юридичний зміст правовідносин — це правова, формально визна­чена можливість певної поведінки уповноваженого, необхідність відпо­відних дій або необхідність утримання від заборонених дій зобов'я­заного суб'єкта.

Фактичний зміст правовідносин — реальна поведінка суб'єктів; являє собою один із варіантів можливої правової поведінки; наприклад особа, що має середню освіту, наділена правом здобуття вищої освіти, тобто має певний вибір можливостей, які становлять зміст її суб'єктив­ного права; проте реально вступити можливо лише в один-два навчаль­ні заклади за умови успішного складання вступних іспитів тощо.

Суб'єктивне право — це міра можливої поведінки суб'єкта, що за­безпечується (охороняється, захищається) з боку держави.

Юридичний обов'язок — це міра належної поведінки суб'єкта, що забезпечується можливістю державного примусу.

Правоздатність — це здатність особи мати права й обов'язки.

Дієздатність — здатність особи своїми діями набувати і здійснюва­ти суб'єктивні права та юридичні обов'язки.

Деліктоздатність — здатність особи нести юридичну відповідаль­ність за вчинене правопорушення.

Юридичні акти— це діяння, які безпосередньо свідомо спрямовані на досягнення певного правового результату, тобто на виникнення, змі­ну або припинення правовідносин (наприклад, укладення угоди).

Юридичні вчинки— це діяння, які безпосередньо не спрямовані на досягнення правового результату, але викликають його незалежно ні від усвідомлення чи не усвідомлення суб'єктом, який їх вчинив, їх можливого правового значення, ні від бажання або небажання суб'єкта правовідносин щодо настання таких наслідків (наприклад, знахідка, на­писання художнього твору тощо).

Юридичні діяння— це обставини, настання яких залежить від волі суб'єктів правовідносин; юридичні діяння поділяються на юридичні ак­ти та юридичні вчинки.

Юридичні події— це обставини (явища), виникнення і дія яких не залежать від волі суб'єктів правовідносин, але з настанням яких правові норми пов'язують настання певних правових наслідків, тобто виник­нення, зміну або припинення правовідносин (наприклад, смерть, епіде­мія, землетрус тощо).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты