Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИДИ ПРАВОВІДНОСИН




 

Критерії поділу Види правовідносин
За функціональним при­значенням Регулятивні та охоронні
За часом дії Довготривалі та короткострокові
За галузями права Цивільно-правові, кримінально-правові та ін.
За розподілом прав та обо­в'язків між суб'єктами Односторонні (кожна сторона має або лише права, або лише обов'язки); двосторонні (кож­на сторона має як права, так і обов'язки)

При цьому слід виділити особливу природу правовідносин з-поміж інших суспільних відносин, оскільки саме правовідноси­ни відображають той аспект конкретних, життєвих відносин між індивідами, їх групами та спільнотами, які визначаються норма­ми права; не всі суспільні відносини набувають юридичної форми.

Правова доктрина виділяє загальні та спеціальні (юридичні) передумови виникнення правовідносин. До загальних належать потреби та інтереси матеріального, духовного, фізіологічного ха­рактеру, під впливом яких суб'єкти вступають у правовідносини. До юридичних передумов належить кожен з елементів складу правовідносин, і передусім, правосуб'єктність.

З приводу цього важливо звернути увагу на проблеми співвід­ношення понять «суб'єкти права» та «суб'єкти правовідносин». В історії, як відомо, були часи, коли далеко не всі люди визнава­лися суб'єктами права (наприклад, раби у давньому Римі, які мог­ли бути лише об'єктами права як предметами купівлі-продажу, «знаряддями, які говорять», речами тощо; феодальне право було правом станово-кастового суспільства, правом привілеїв, за якого чітко проводилося розмежування людей залежно від соціального походження, станів тощо).

У сучасному цивілізованому світі у Загальній декларації прав людини (1948) та у Міжнародному пакті про цивільні та політич­ні права (1966) закріплюється, що «кожна людина, де б вона не перебувала, має право на визнання її правосуб'єктності».

Розкриваючи елементи складу правовідносин і, зокрема, їх зміст, варто також зазначити, що юридичний і фактичний зміст — це нетотожні поняття і співвідносяться між собою відповідно як ціле та його частина; при цьому права й обов'язки суб'єктів пра­вовідносин тісно пов'язані між собою, оскільки неможливо одержа­ти будь-які права без одночасного виникнення певних обов'язків.

План семінарського заняття

1. Поняття і ознаки правових відносин.

2. Види правовідносин.

3. Склад правовідносин. Загальна характеристика кожного з елементів складу правовідносин.

Література

1. Загальна декларація прав людини (1948)// Liga.com.ua.

2. Міжнародний пакт про цивільні та політичні права (1966) // Liga.com.ua.

3. Алексеев С. С. Теорія права. —- М.: БЕК, 1994. — 245 с

4. Кикотъ Г. Проблема класифікації юридичних фактів у сучасній теорії права України // Право України. — 2003. — № 7. — С 24—29.

5. Кравчук В. Правові ознаки юридичної особи // Предприни­мательство, хозяйство и право. — 1999. — № 9. С. 10—12.

6. Протасов В. Н. Правоотношение как система. — М.: Наука, 1991.—47 с.


 

7. Теорія держави і права: Навч. посіб. / А. М. Колодій,

8. В. Копєйчиков та ін. — К.: Юрінком Інтер, 2002. — 368 с.

 

8. Теория государства и права: Курс лекций / Под ред. М. Н. Марченко. — М.: БЕК, 1997. — 253 с.

9. Ющик О. І. Суб'єктивне право — вихідний пункт дослі­дження права // Держава і права. Юрид. і політ, науки: 36. наук, пр. —2003. —Вип. 21. —С. 16—23.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты