Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МАТЕРІАЛ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ




Починаючи з XII століття, докорінно змінюється обличчя західно­європейських країн. Подолавши феодальну роздрібленість, вони розвива­лися у напрямі утвердження станово-представницьких форм правління, які гарантували стабільність у суспільстві, ліквідацію колишніх внутрідержав­них перегородок. Активізується процес формування національних ринків, зростають і багатіють міста як центри ремесел і торгівлі.

З іншого боку, змінюється соціальна структура суспільства. Поряд зі старими феодальними станами (духовенством та дворянством) дедалі го­лосніше став заявляти про себе так званий "третій стан" (міське бюргерст­во). Зміцнюючись економічно, він вимагав залучення його до політичної влади і звільнення з-під феодальної сваволі. Відбулось низка так званих "комунальних революцій", в результаті яких великі торговельні міста до­моглись повного визволення з-під сеньйоріальної залежності. В XII ст. ви­никає феодальне міське право ("магдебурське право"), яке виводило міста з-під юрисдикції феодалів і надавало їм власне самоврядування, встанов-


 




лювало порядок виборів і функції міських органів влади, суду, об'єднань ремісників і купців, регулювало ряд цивільно-правових відносин.

Суспільство дедалі більше поповнювалося багатими людьми, котрі пе­ребували поза феодальною ієрархією, володіли нерухомістю, іншими матері­альними цінностями та були зацікавлені у стабільній владі, яка б гарантувала їхню безпеку і створювала можливості для продуктивної праці. Представни­ки цих верств населення виступали за впровадження нового законодавства, здатного регулювати нові суспільні відносини та забезпечити охорону влас­ності від феодального свавілля. А звідси - поява нових державно-правових концепцій, що пропонували значну корекцію суспільного устрою, по-іншому визначали роль і призначення держави. Нові державно-правові концепції обгрунтовували ідею централізованої держави і політичного миру.

Представником такого напрямку політичної думки цієї доби був іта­лійський мислитель, ідеолог представників нового стану міщан (бюргерст­ва) Марсилій Падуанський (бл. 1275 - бл. 1343). Будучи прибічником аверроїзму, він виклав свою концепцію у творі "Захисник миру".

Новизна поглядів мислителя стосувалась наступного:

- він одним з перших в історії європейської державно-правової думки
створив нове вчення про державу, побудоване на раціональних засадах;

- першим підняв ідею верховенства закону в суспільстві;

- досить близько підійшов до проблеми розмежування духовної і світ­
ської влади;

- поділяв світську владу на законодавчу і виконавчу;

- вказав на те, що обранці народу, які наділені правом ухвалювати за­
кони, повинні визначати компетенцію виконавчої влади.

Марсилій Падуанський заперечував феодальну роздрібленість тогоча­сних держав, а церкву вважав винуватою в багатьох негараздах суспільст­ва, пропонував підпорядкувати її світській владі та обмежити сферу впли­ву, звузивши її до вирішення проблем духовного життя людей.

Теорія світського правління Падуанського базувалась на безпосередній практиці розвитку італійських міст-держав з їх самоврядною формою прав­ління. У цьому відношенні вона була близькою до вчення про державу Арі-стотеля, його ідеї "самодостатнього суспільства", спроможного задоволь­нити власні моральні і фізичні запити. Мислитель вважав, що держава з 'являється внаслідок поступового ускладнення форм людської спільності від сім"ї до роду, від роду до племені, далі - до міста, а потім - до суспіль­ного договору про укладення держави.

Мислитель стверджує, що відповідь на непросту проблему щодо вини­кнення держави слід шукати у самій її природі. Держава є виразником по­літичної влади, джерелом якої є народ. Він є носієм суверенітету і верхов­ним законодавцем. Від народу походить як світська, так і духовна влада.

Виражаючи політичні погляди свого стану (бюргерства), філософ під-


креслює, що метою держави є створення умов для достойного існування людини, досягнення нею "громадянського щастя", під яким розумілось перш за все захист власності і свобода роду занять. Але для реалізації цих цілей в державі повинен бути політичний мир, який досягався узгодженим функціонуванням всіх органів управління і створенням відповідного право­вого порядку, здатного захистити особу і її майно.

Падуанський заклав підвалини ідеї народного суверенітету, поставив­ши знак рівності між поняттям "народ" і "суспільство". Відносячи до наро­ду всіх громадян, які беруть участь у громадському управлінні, він позба­вив цих якостей дітей, рабів, іноземців і жінок. Крім того, як ідеолог бага­тих верств населення, М.Падуанський відносив до категорії "народ" не всіх .юдей, а лише їхніх "кращих" представників. Такими він важав військових, священнослужителів, державних службовців, оскільки їхня діяльність спрямована на загальне благо, а не тільки на задоволення власних інтересів. Державних службовців, на думку мислителя, слід обирати на їхні посади.

Відштовхуючись від ідеї народного суверенітету, Марсилій називав найдосконалішою таку державу, де монарх є виборною особою. Саме мо­нархія як одноосібне правління є найбільш вдалою формою, здатною захис­тити інтереси народу. Правда, віддаючи перевагу виборній монархії, він допускав одноосібне правління поза волею народу (набуте шляхом успад­кування влади).

Під яким кутом зору розглядав Марсилій Падуанський проблеми права?

По-перше, він розрізняв соціальні норми, що регулюють суспільні від­носини, відокремлюючи релігійні, моральні та правові форми. Останні і правові) відрізняються від інших своєю формальною визначеністю і кон­кретними санкціями за їх невиконання. З їх допомогою здійснюється реалі­зація державної влади. Це - норми вищої категорії.

По-друге, мислитель вважав, що право виникає разом із державою, во­но не існує поза державою. Загальне право Падуанський поділяв на божес­твенне і позитивне:

а) божественне право складається із приписів Нового Заповіту. Його
завданням є надання дієвої допомоги людям на шляху до вічного спасіння;

б) в позитивному праві втілюється воля держави, а його метою є ство­
рення сприятливих умов для життя на землі.

По-третє, Падуанський вважав, що позитивне право (людський за­кон) - це правила, що регулюють поведінку людей на засадах наказу, забо­рони, дозволу і здійснюються шляхом примусу. Його завдання полягає в регулюванні відносин у державі та контролі над владою, стримуванні її від сваволі та зловживань.

В цьому мислитель досить близько підійшов до визначення права як юридичної категорії, яке застосовується в сучасній теорії права.

По-четверте, думки Падуанського про взаємини держави і права


 




йшли врозріз із католицьким віровченням. Він вважав, що держава у своїй діяльності керується не божественним правом, а правом позитивним. Його ефективна дія в державі залежить не від божественного чи природного пра­ва, а обумовлена потребами держави.

По-п'яте, роздумуючи про законодавчий процес і виконання законів, філософ фактично підійшов до проблеми поділу цих двох гілок влади в державі. Законодавча влада, представлена виборними особами від народу, ухвалює закони і визначає компетенцію влади виконавчої. Вона повинна функціонувати в межах закону і реалізовувати волю законодавця.

Таким чином, фундаментальні положення Марсилія Падуанського про природне походження держави - народ як джерело суверенної влади, вер­ховенство закону, розподіл повноважень різних державних інституцій - не вписувались в панівну тоді теологічну концепцію держави і права. Однак, вони мали велике значення для формування і розвитку буржуазних держа­вно-правових концепцій.

Вагомий внесок у розвиток новітніх поглядів на державно-правові явища зробили середньовічні юристи. Стародавнє римське право було забуте у ранньофеодальних європейських державах, воно було для них чу­жим і незрозумілим. Зате в середні віки професійне розуміння права вже багато в чому спиралося на положення римського права. Воно набуло по­ширення, його вивчали, досліджували.

Одним з напрямів дослідницької роботи різних юридичних шкіл Х-ХІ ст. стало порівняння діючого в країнах права з римським правом. Відбува­лась активна рецепція римського права, воно успішно ліквідовувало "білі плями" у правовому полі феодальних держав, ліквідовувало прогалини у феодальному праві, долало його партикуляризм. Відтоді норми римського права зробились універсальними. Розуміння сутності права знову звелося до ідеї справедливості та пов'язаних з нею природно-правових уявлень і політичних поглядів.

Започаткували теорію природного права нового часу павійська, равенн-ська і римська школи права, які в основу своїх дослідницьких підходів по­клали справедливість як критерій всякого права. На початку XII ст. юрист Інерій заснував школу глосаторів, основним напрямком діяльності якої стало тлумачення Дигестів Юстиніана. Діяльність глосаторів сприяла викоріненню досить поширеного у феодальному судочинстві суб'єктивізму в розгляді конкретних судових справ. Вона утверджувала в юридичній практиці пріори­тет правових норм і законів. Результати діяльності представників цієї течеї були видані в середині XIII ст. окремим збірником, який використовувався судами як джерело чинного законодавства. Тут, зокрема, зазначалося, що при розгляді конкретних порушень установлених державою норм судді повинні відновлювати справедливість, керуючись при цьому не власними баченнями чи нормами моралі, а згідно з приписами законів.


Вчення глосаторів було продовжене представниками юридичної думки Італії у XII-XIVct., які знову повернулися до ідеї природного права і вчень римських юристів, приділяючи основну увагу їх коментуванню. Це були

івані постглосатори. Вони вважали природне право правом найвищої категорії, вимогам якого повинні відповідати норми діючого позитивного на. Окремі юристи-постглосатори ставили природне право вище влади -равителя. А ідеолог цієї течії Луллій Раймунд навіть радив юристам пере-і ги на відповідність природному праву писані закони. В тому випадку, коли таке співставлення було не на користь останніх, не користуватися та­кими законами, а виходити із принципу розумної необхідності.

Середньовічні погляди на державу і право знайшли відображення у

ихильників гуманістичної школи права (XVI ст.). Вони заперечували

феодальну роздрібленість, відстоювали ідею централізованої держави з

слиним кодифікованим законодавством. Юристи-гуманісти значну увагу

п'ляли дослідженню джерел римського права, погодженню його з нор­мами чинного національного права, яке регулювало якісно нові суспільні

гЮСИНИ.

Прихильником ідеї природного права був англійський філософ кінця XIII -першої половини XIVct. Вільям Оккам. Всупереч панівним тоді теологічним поглядам на державу і право він різко критикував посягання п на світську владу. У своєму політичному трактаті "Діалог" мислитель учезасуджує верховенство влади папи, ієрархічну структуру католиць­кої церкви. Оккам вказує на деспотичний моральний і духовний диктат католицизму, який суперечить приписам Святого Письма. Істинним главою всієї церкви і духовним наставником віруючих є не папа, а Ісус Христос. А тому католицьке духовенство не має ніякого права на відпущення гріхів індульгенцію), оскільки це може зробити лише один Христос.

Протестуючи проти обов'язкового благословення на престол держав-правителів з боку папи, філософ вказує, що тільки народ має виключне ?аво надання світському правителю владних повноважень. А папська вла-із повинна виконувати обов'язки, пов'язані зі справами церкви.

Основні категорії і поняття

Станово-представницька форма правління, "комунальні революції"', рецепція римського права, індульгенція.

Словник термінів і визначень

Станово-представницька форма правління - одна із монархічних іюрм правління, при якій влада глави держави певною мірою обмежува-ь діяльністю станово-представницьких установ (генеральних штатів, ^рламенту, сейму, рейхстагу тощо).

"Комунальніреволюції" - звільнення міст з-під залежності феодала.


 



4 — 4-2005



Рецепція римського права - пристосування норм римського рабовлас­ницького права для регулювання феодальних відносин.

Індульгенція - відпущення гріхів парафіян католицькими священниками.

Курсові завдання

1. Скласти опорний конспект вивченого модуля і термінологічний
словник.

2. Питання підготовки до заліку.

2.1.Поява державно-правових концепцій єдиної, централізованої дер­жави.

2.2.Новизна поглядів Марсилія Падуанського.

2.3.Теорія світського правління Падуанського.

2.4.Ідея народного суверенітету у вченні Марсилія Падуанського.

2.5.М.Падуанський про проблеми права.

2.6.Державно-правові тлумачення середньовічних юристів.

2.7.Ідея природного права Вільяма Оккама.

3. Питання для самоконтролю (відповіді можна перевірити за до­
датком).

3.1. Що собою являв "третій стан" у середньовічному суспільстві?

3.2. Ставлення Марсилія Падуанського до церкви.

3.3. На чому базувалась теорія світського правління Падуанського?

3.4. Як трактував М.Падуанський політичний мир у державі?

3.5. Представників яких верств відносить Падуанський до категорії
"народ"?

3.6. На які складові частини поділяв Падуанський загальне право?

3.7. Хто такі постглосатори?

Додаток ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

3.1. "Третій стан" був представлений міським бюргерством, поперед­
никами буржуазії.

3.2. М. Падуанський вважав церкву винуватою в негараздах суспільст­
ва, пропонував підпорядкувати її світській владі, обмежити сферу її впливу
на людей.

3.3. Теорія світського правління Падуанського базувалася на безпосе­
редній практиці розвитку італійських міст-держав з їх самоврядною фор­
мою правління.

3.4. Політичний мир є державі, на думку М.Падуанського, досягався
узгодженою роботою всіх органів управління і створенням відповідного
правового порядку, здатного захистити майно і особу.


 

3.5. До категорії "народ" Падуанський відносив: військових, священ-
-с-служителів, державних службовців.

3.6. М.Падуанський поділяв загальне право на право божественне і по-
іитивнє.

ЗЛ.Постглосаторами називали представників юридичної думки Італії XIII-XIV ст., які коментували римське право.

КОНТРОЛЬНІ ТЕСТИ-ТРЕНІНГИ ДО МОДУЛІВ БЛОКУ II.

1. Дайте загальну характеристику релігійного світогляду.

2. Наведіть свідчення ідейного панування християнської релігії і церк­
ви в державно-правовій сфері в добу середновіччя.

3. Хто з мислителів середновіччя обгрунтував ідею народного сувере­
нітету? Яким чином це було зроблено?

4. Хто є засновником теологічної теорії держави і права? В чому її
іміст?

5. Розкрийте сутність теократичної теорії держави.

6. Дайте тлумачення "громадянського миру" під кутом зору теології і
гіціоналізму.

7. Чому, на Вашу думку Августин не поділяв поглядів Цицерона та
мх мислителів дохристиянської доби на державу як вище втілення спра-

зедливості?

8. Вкажіть на різні методологічні засади вчення Арістотеля і Фоми Ак-
зінського.

9. Що, на Ваш погляд: стало причиною суперечки між світською і ду­
ховною владами за вплив на суспільство?

10. Чому в концепції Марсилія Падуанського відсутнє поняття природ-
-ого права?

11. Який зміст вкладався середньовічними мислителями у поняття
родне право"? Хто його відстоював?

12. В чому суть правової концепції Фоми Аквінського?

13. Що спільного в державно-правових поглядах Марсилія Падуансь­
кого і Вільяма Оккама?


БЛОК III.

ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ВЧЕННЯ У ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ ТА США У XV-XIX СТ

Модуль 1. Державно-правові концепції обгрунтування абсолютизму

Дається загальна характеристика державно-правових вчень доби Від­родження та Реформації. Характеризуються вчення про державу і право періоду кризи феодалізму, погляди Н.Макіавеллі та Ж.Бодена. Докорінні зміни у світогляді європейських мислителів від середньовічної схоластики до новоєвропейського раціоналізму.

Модуль 2. Вчення про державу і право нового часу

Характеризується вплив буржуазних революцій на розвиток політичної думки в Європі. Розглядається спроба з'ясувати сутність та призначення дер­жави і права в нових умовах голландським правознавцем Гроцієм. З'ясо­вуються дослідження проблем державності, права, законності, миру і поряд­ку англійським мислителем Томасом Гоббсом, розвиток державно-правової концепції Бенедиктом Спінозою, Джоном Локком та Девідом Юмом.

Модуль 3. Державно-правові концепції представників Просвітництва

Подається загальна характеристика вчень про державу і право доби Про­світництва, аналізується політико-правова концепція Вольтера, теорія поділу влад Шарля Луї Монтеск'є, висвітлюються державно-правові погляди Жан-Жака Руссо, погляди на державу і право французьких матеріалістів-енцикло-педистів, розглядаються державно-правові вчення Італії XVIII століття.

Модуль 4. Політичні і правові вчення США періоду боротьби за незалежність

Висвітлюються особливості та характерні риси державно-правової ду­мки колишніх англійських колоній у Північній Америці доби визвольних змагань. Аналізуються погляди представника радикального крила мислите­лів Томаса Пейна; просвітителя, філософа і політичного діяча Томаса Дже-фферсона; "батька американської конституції"' Дж.Медісона. Відображення вчень американських просвітителів у "Декларації незалежності" та "Біллі про права".

Модуль 5. Становлення та розвиток політичної і правової думки в Німеччині

Дається загальна характеристика основних напрямів політико-правової ідеології у Німеччині наприкінці XVIII-початку XIX ст. Розглядається


вчення І.Канта про державу і право, категоричний імператив І.Канта та йо­го відображення у правовій доктрині, особливості поглядів філософа на проблему розподілу влади і класифікації форм держави. Аналізується вчення Г.Гегеля про державу і право, його розуміння структури права, по­няття держави, правові вимоги Г.Гегеля до організації соціального життя. Інститут права власності за Г.Гегелем як зовнішня сфера реалізації людсь­кої свободи, його поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судо­ву. Державно-правова концепція Й.-Г.Фіхте.

Чодуль 6. Історична школа права. Політико-правові вчення мислителів Франції та Англії XVIII-початку XIX спи

Розглядається історична школа права як особливий напрям у правовій думці Німеччини, погляди її засновника Густава Гуго. Аналізується вчення Ф.-К. фон Савіньї, Г.Пухта. Дається аналіз політико-правової ідеології -редставників французького та англійського буржуазного лібералізму Бен-мена Констана. Алексіса де Токвіля та Ієремії Бентама. Роль учень -редставників лібералізму в подальшому розвитку буржуазного світогляду.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты