Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Аналіз товарного асортименту ПрАТ "Бердянський райагропромпостач" за методикою Бостонської Консалтингової групи




Портфельний аналіз — ефективний інструмент стратегічного контролінгу. Традиційно цей інструмент використовується при оптимізації портфеля цінних паперів інвестора.

Під час аналізу використовуються дві широковідомі в теорії та практиці портфельні матриці портфель «зростання ринку — частка ринку» (матриця Бостонської консультативної групи).

 

 

Таблиця 2.7

Показники реалізації продукції ПрАТ "Бердянський райагропромпостач"

за 2013-2014 рр.

№ п/п Показник Вид товару Роки
1. Частка ринку Бочки дерев'яні харчові (А) 1,4 1,7
Бочки металеві харчові (Б) 0,7 0,6
Ємності харчові полімерні (В) 0,5 1,3
Ємності харчові поліуретанові (Г) 0,5 0,5
Тара пластмасова (Д) 2,5 5,0
2. Темпи зростання обсягів попиту Бочки дерев'яні харчові (А)
Бочки металеві харчові (Б)
Ємності харчові полімерні (В)
Ємності харчові поліуретанові (Г)
Тара пластмасова (Д)
3. Реалізація товару СГЦ Бочки дерев'яні харчові (А) 14102,7
Бочки металеві харчові (Б) 9028,8 14256,3
Ємності харчові полімерні (В)
Ємності харчові поліуретанові (Г) 7125,1
Тара пластмасова (Д) 3332,4 4002,3

 

Будуємо матрицю БКГ для відповідних видів продукції, позиції кожного СГЦ на полі матриці покажемо у вигляді кола, діаметр якого відповідає питомій вазі обсягу продажу певного СГЦ у загальному обсязі продукції підприємства.

За даними табл. 2.7 будуємо матрицю і проаналізуємо за методом Бостонської Консультаційної Групи діяльність ПрАТ "Бердянський райагропромпостач" .

 

 

 


значна незначна

Відносна частка ринку

 

Рис. 2.5. Матриця БКГ для ПрАТ "Бердянський райагропромпостач"

 

Отже, товари А і Д «дійні корови» досягли фази зрілості на ринку і приносять великий прибуток за незначних потреб у фінансуванні, тобто пріоритетних у цьому напрямку буде зменшити фінансування цього виду товару та здійснити оновлення асортименту.

Товари Г «собаки», тобто він втрачає свої позиції на ринку, не маючи можливості їх поновити і потрапляє в зону збитків, пріоритетним буде виключення цього виду товару з портфеля бізнесу.

Товар Б «дикі кішки» діє на ринку, який швидко розвивається, втрачає слабкі позиції, але протягом деякого часу може приносити підприємству прибуток.

Товар В – перспективний, проте потребує вкладень, діє на швидкорозвиваючомуся ринку, але не має конкурентних переваг, ця продукція перебуває на початковій стадії ЖЦ і потребує значного фінансування. Тому пріоритетним напрямком є розвиток, що потребує значних коштів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты