Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЩО ПЛАВАЄ, ЩО ТОНЕ




МЕТА: Розвивати допитливість, спостережливість, логічне мислення.

МАТЕРІАЛ: Предмети з металу та дерева: лінійка, ложки, олівці цвяхи та інші речи з цих матеріалів.

ХІД ГРИ: Дорослий розкладає предмети в різному порядку потім пропопує дитині вгадати, що з них потоне, а що попливе. Своє припущення дитина перевіряє, кидаючи предмети у газ з водою. Речі що плавають, дитина складає в одне місце, ті, що тонуть, в інше. Коли всі предмети будуть перевірені, дитина зрозуміє, що плавають дерев'яні речі, а тонуть металеві. Якщо їй це не вдається, дорослий повинен наштовхнути її на правильний висновок.

ЧЕТВЕРТИН ЗАЙВИЙ

МЕТА: Розвивати логічне мислення та вміння групувати, класифікувати предмети за однією спільною ознакою.

МАТЕРІАЛ: Різні набори карток (стіл, стілець, ліжко, чайник, фішки).

ХІД ГРИ: Дорослий кладе перед дитиною 4 картки із зображенням предметів. 3 з них відносяться до одного спільного поняття. Визначивши “зайву”, дитина одержує фішку. Набори карток можуть бути різними: стіл, стілець, ліжко, чайник; кінь, кішка, собака, щука, ялинка, береза, дуб, суниця; огірок, морква, заєць, картопля. Іноді дитина не всі завдання вирішує правильно. В таких випадках слід вислухати і зрозуміти її обґрунтування.

ПОЇЗД

МЕТА: Розвивати логічне мислення.

МАТЕРІАЛ: 10 картинок однакового розміру. Кожна картинка – це вагончик. Всі картинки повинні бути різними.
ХІД ГРИ: Дорослий і дитина беруть по 5 картинок. Педагог каже дитині: “Ми будемо грати в поїзд. Я кладу першу картинку. Потім ти кладеш свою картинку, і так будемо класти по черзі.

Виходять вагончики у поїзді. Та у справжньому поїзді вагончики скріплюються один за одним, щоб не відчепитися на ходу. Наші вагончики-картинки повинні теж бути скріпленими. Ось як це робиться. Кладеш картинку, на якій намальована ложка. За нею можна покласти будь-яку картинку, на якій намальована тарілка. Ми скріпили тарілку і ложку тому, що і ложка, і тарілка – посуд. Після тарілки і ложки кладемо картинку, на якій намальована ваза для квітів. Ми скріпили тарілку і вазу, тому, що вони зроблені з однакового матеріалу – фарфору. А тепер кладемо картинку з машиною, в якій возять воду (намальована машина). Ми скріпили вазу для квітів і намальовану машину тому. Що в вазу наливають воду і в поливальну машину теж набирають воду.

А тепер ми по черзі будемо класти свої картинки і роз’яснювати, як їх скріпляти.

Коли поїзд буде готовий, слід перевірити разом з дитиною, як кріплені вагони, щоб вони не відчепилися під час руху. Потім картинки перемішуються і гра повторюється. Гру можна повторювати неодноразово, змінюючи картинки.

СЕКРЕТ

МЕТА: Розвивати просторове мислення, увагу.

МАТЕРІАЛІ: План невеликої ділянки.

ХІД ГРИ: Дорослий пояснює: «На нашому плані умовно зображено: “Ігровий павільйон (1), іграшкова ракета (2), гойдалка (3), лавки (4), столик (5), пісочниця (б), будиночок (7), гірка (8), альтанка (9)”.

Потім педагог непомітно для дитини заховує на ділянці яку-небудь іграшку. Відмітить на плані місце, де захована іграшка, а дитина пробує знайти її. Можна зробити і навпаки: попросити дитину заховати предмет і відмітити на плані, де він знаходиться.

Завдання стане складнішим, якщо знаходити секрети, знаходячись у різних місцях майданчика. Для цього дитина повинна навчитися відрізняти, де вона стоїть сама.

ПОРАДИ ВИХОВАТЕЛЮ:

ü У грі може брати участь декілька дітей, тоді можна, наприклад, влаштувати між ними змагання: хто швидше знайде захований предмет.

ü Можна водночас заховати декілька предметів, тоді кожна дитина буде шукати за планом свій секрет".


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты