Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Гра-завдання «Прибираємо самі».




Мета: сформувати розуміння зверненого мовлення; сформувати уміння дітей домовлятися між собою за допомогою не мовленнєвих засобів спілкування: жестів, набору піктограм, розвивати навички взаємодії.

Устаткування: піктограми «Квітка», «Вода», «Засоби прибирання» (совок і віник).

Хід завдання:

На початку заняття дітям нагадувалось значення відповідних піктограм.

Двом дітям давали доручення підмести підлогу та полити квіти. За допомогою піктограм та жестів діти мали вибрати необхідні піктограми та за їх допомогою домовитись, хто і яку роботу буде виконувати. Вихователь мав озвучувати вибір дітей та їх дії.

Наступною була гра «Родина». Ця гра виникла на тлі попередньої гри, ролі «тата» та «мами» вже були, тому виникли ролі «бабусі», «дідуся». Діти, які виконували ролі дорослих, ходили до уявної «крамниці» на «базар», поступово виникли ролі «продавців». «Батьки» годували своїх «дітей» та домовлялись між собою, хто іде на «роботу», а хто залишається «вдома готувати їжу».

За темою «Осінь. Овочі і фрукти» нами було проведено з дітьми бесіду, запропоновано виліпити з пластиліну знайомі їм овочі та фрукти та розповісти про них. Процес спільного виготовлення цих атрибутів нагадав дітям про бачене і спонукав їх до гри. Виготовлені з пластиліну овочі та фрукти використовувались у грі «Крамниця». Поступово діти поєднали Гру «Крамниця» із грою «Сім'я» .

Під час ситуативно-рольових ігор окрім взаємин, що диктуються сюжетом, узятою на себе роллю або правилами, виникають іншого роду відносини - вже не умовні, а реальні, дійсні, що регулюють справжні стосунки між дітьми. У грі з'ясовується: як ставиться дитина до успіхів або невдач партнерів по грі, чи вступає в конфлікти з іншими учасниками гри, чи уміє стримувати безпосередні спонукання, чи готова допомогти товаришеві, чи уважна до інших учасників гри, наскільки точною є у виконанні ролі тощо.

Рольові дії захоплюють дітей і сприймаються ними як реальні вчинки. Гра допомагає дитині долати свою слабкість, управляти собою, створює умови для вправи в трудових навичках, у навичках моральної поведінки. В процесі гри дитина самостійно налагоджує взаємовідносини із колективом, у неї формуються та розвиваються як вербальні, так і невербальні засобі комунікації.

З метою закріплення умінь розуміти оточення за не мовленнєвими та мовленнєвими засобами спілкування, емоціями, проявляти та описувати свої відчуття, розвитку співчуття та уміння співпрацювати нами були проведені ігри-драматизації казок «Ріпка», «Круть та Верть », «Курочка Ряба».

Вихователь грав відповідну роль казкаря. Попередньо було прочитано казку, з подальшим колективним обговоренням. Дітям пропонувалось відповісти на запитання: «Який настрій у персонажів?», «Чому ви так вважаєте?». Потім дітям пропонувалось обрати ролі та допомогти вихователю у вироблені костюмів та масок. Вихователь ще раз зачитував казку, а діти, одягнувши маски - ободки, розігрували пантоміму. Наступні «герої» повинні були передати настрій казкових персонажів не тільки за допомогою пантоміміки, але і, за можливістю, за допомогою інтонації.

Список жестів, які формувались для розвитку комунікативної поведінки у дітей із дизартрією при ДЦП.

1. Вказівний жест рукою на себе - «я», «мене звуть... (особисте ім'я)».

2. Нахил голови вперед - жест привітання: «здрастуйте», «добридень (ранок, вечір)», «привіт»; «спасибі».

3. Помах рукою-жест прощання («до побачення», «пока», «до зустрічі», «до завтра»).

4. Рука витягнута вперед, пальцями руки виконуються згинально-розгинальні рухи до себе - жест прохання «дай».

5. Рука витягнута вперед, долонею вгору - жест «на», «візьми».

6. Помах головою - жест « так », « хочу », « буду », « потрібно », «візьму», «можу» тощо.

7. Рухи головою, що означають заперечення, рухи зліва направо - жест «ні», «не хочу», «не буду», «не потрібно», «не візьму», «не можу» тощо.

8. Рука стисла в кулак, великий палець вказує вгору, - жест «добре».

9. Рука стисла в кулак, великий палець вказує вниз, - жест «погано»,,

10. Руки обіймають тремтяче тіло - жест «холодно».

11. Перед особою двома руками виконувати дії обмахування - жест «тепло», «жарко».

12. Вказівний палець руки прикладений до зімкнутих губ - жест «тихо», «тиша».

13. Мімічне вираження болю з вказівним жестом рукою на хворий орган - жест «боляче», «ось тут болить».

14. Двома руками імітація приспускання брюк, спідниці - жест « хочу в туалет ».

15. Імітаційні рухи, миття рук, - жест «мити руки».

16. Імітаційні рухи, чищення зубів, - жест «чистити зуби ».

17. Імітаційні рухи, бажання поспати. Дві долоньки складено докупи і притиснуто до вуха. Голова трохи нахилена - жест «спати».

18. Імітаційні рухи, які позначають їзду на транспорті. Руки імітують обертальні рухи керма - жест «кататися (їхати) на машині (автобусі, тролейбусі)».

19. Імітаційні рухи крокування вказівним і середнім пальцями руки - жест «йти».

20. Імітаційні рухи рукою, що означають малювання ручкою, карандашом, крейдою тощо, - жест «малювати, писати», «писати».

21. Руку докласти до голови ближче до верхівки - жест «шапка».

22. Двома пальцями однієї руки зобразити рух ножиць - жест «ножиці».

23. Імітаційні рухи, неначе зачерпнули і піднесли долоню до рота, - жест «пити».

24. Імітаційні рухи, неначе підносимо шматочок до рота, - жест «їжа».

25. Рука стиснута в кулак і прикладена до вуха, або рука стиснута в кулак, великий палець приставити до вуха, а мізинець - до рота, неначе тримаєте трубку телефону, - жест «телефон».

26. Руку тримати напроти лиця, долонями до себе - жест «дзеркало».

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты