Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття «Подорож у країну радощів».




Мета: ознайомлення дітей із емоціями, жестами (символами, піктограмами) та формування уміння користуватися ними під час спілкування із дорослими та однолітками; формування уміння виконувати дії за наслідуванням, розвиток зорово-рухової координації, дрібної моторики; виховання потреби у спілкуванні.

Обладнання: листи білого паперу за кількістю учасників; дзеркало (одне велике або малі за кількістю учасників); піктограма емоції «Радість». Під час проведення гри дітям надається можливість вигадати та зробити «чарівну паличку», намалювати маску кошеняти.

I. Привітання.

Вихователь звертається до дітей:

- Добрий день. Сьогодні ми будемо подорожувати, але на початку ми повинні привітатися та познайомитись. А чи можна привітатися, не промовляючи слова? Як це зробити? Просто нахилити голову вперед. Я буду говорити «Доброго дня», «Здрастуйте», «Привіт», а ви просто нахиляти голову вперед. А хто знає, як ще можна привітатися, не промовляючи слова? (Очікувані відповіді - Підняти руку. Потиснути руки). А тепер зробимо те саме, тільки кожний повернеться один до одного і скаже в голос «Доброго дня».

- Давайте кожний представиться: «Мене звуть (вказівний жест на себе) Олена».

II. Гра «Країна веселого снігу».

Грати можна сидячи на стільчиках, на ковдрі або стоячи - за бажанням і можливостями дітей.

Діти отримують лист білого паперу. Вихователь звертається до дітей:

- Наша подорож починається з країни, де йде сніг. Давайте ми згадаємо зиму, і трохи побешкетуємо. З листка, що у вас є, ми зробимо сніг. Для цього листочок ми розірвемо на багато частинок.

Коли листочки розірвані, ведучий дозволяє кожному по-черзі підкидати «крижинки» до гори. Діти повинні отримати задоволення під час гри.

Після гри експериментатор запитує у дітей, чи сподобалось їм таке заняття, який був настрій, як вони дізнались, що всім було весело.

Далі дітям пропанують розгледіти піктограму «радість» (Додаток Д). Проводиться колективне обговорення піктограми - які очі (веселі чи сумні), який ротик. Коли у людини буває таке обличчя. Який може бути у людини вираз обличчя, коли сумно. Знайомство з піктограмою «сум».

III. Артикуляційна хвилинка.

Вихователь звертається до дітей:

- Давайте поглянемо в дзеркало і посміхнемось, а тепер поглянемо один на одного і спробуємо посміхнутися, а тепер подражнимо один одного - покажемо язика.

IV. Гра «Я радію коли...».

Вихователь пропонує дітям пригадати і розповісти про те, коли вони радіють. Під час цієї гри можна передавати один одному м'ячик, іграшку або «чарівну паличку», зроблену власноруч. Починає гру сам експериментатор:

- Я дуже радію, коли дивлюсь на квіти (слухаю музику, дивлюсь мультфільм...). (Ім'я дитини) візьми «чарівну паличку» і розкажи нам, будь ласка, коли ти радієш?

Гра продовжується, поки всі діти не висловляться.

V. Етюд «Як кошеня порадувало свою маму».

Вихователь звертає увагу дітей, що радість можуть принести не тільки речі, а і добрі справи. І в підтвердження цього розповідає історію:

«Жило собі кошеня, і все у нього було - і іграшки, і олівці, і книжки, але йому все набридло, і ніщо не приносило радощів. Одного разу кошеня чекало маму з роботи. Воно ходило по хаті і зайшло на кухню, а там... стояв брудний посуд. «Мама прийде втомлена з роботи, - подумало кошеня, - помию я цей посуд, допоможу мамі». А коли мама повернулась із роботи, то дуже зраділа і похвалила кошеня. Кошеня було задоволене і теж раділо, що допомогло матусі».

Після розповіді дітям пропонується взяти на себе роль кошеняти і відтворити дії за розповіддю. Роль мами бере на себе експериментатор.

Важливо, щоб дитина відчувала радість.

VI. Прощання.

Вихователь звертається до дітей:

- Ми сьогодні дізнались як можна привітатися, а підкажіть мені, як можна показати «До побачення»?

Діти прощаються помахом руки.

-А тепер давайте помахаємо рукою і голосно скажемо: «До побачення».

Під час проведення наступних занять ми знайомили дітей із піктограмами, та можливістю їх використання у спілкуванні.

Була представлена піктограма «Умивальник» і можливості її використання: вказати на картинку, вказівний жест на себе і показати дію вмивання - «я вмиваюсь», «треба вмитися»; дія вмивання рук - «треба вимити руки» тощо.

Піктограма «Іграшки» - жест прохання рукою «дай» із вказуванням на піктограму - «Дай іграшку».

Піктограма «Вода» - вказівній жест на себе і на картинку, з додатковим показом дії «пити» - «Я хочу пити», «Дайте мені води»; також цю піктограму можливо використовувати в значенні «Мити», «Поливати» з відповідним показом способу дії.

Після ознайомлення дітей із піктограмами ми пропонували виконати доручення, які використовуються безпосередньо в спілкуванні з дітьми, в побуті і в умовах спеціально організованої дидактичної гри.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты