Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Макроліди




Мають бактеріостатичну дію й переважно активні відносно грам(+) коків (крім MRSA і ентерококів) та внутрішньоклітинних збудників (хламідії, мікоплазми, легіонели, кампілобактери). Грам(-) м/о сімейства Enterobacteriaceae P.aeruginosa і B.fragilis є резистентними. Серед макролідів помірну активність проти H.influenzae мають кларитроміцин і азитроміцин. Задовільно всмоктуються при пероральному прийомі (їжа знижує біодоступність) та розподіляються у багатьох тканинах і секретах (погано проникають через гематоенцефалічний бар’єр). Створюють високі тканинні й внутрішньоклітинні концентрації. Метаболізуються в печінці, виводяться, в основному, через ШКТ. При нирковій недостатності корекцію доз не проводять (виняток – кларитроміцин). Найчастіші небажані реакції – диспепсичні явища. АР спостерігаються рідко. При в/в введ. може розвиватися флебіт.

Більшість ЛЗ (особливо еритроміцин і кларитроміцин) є сильними інгібіторами цитохрому Р-450, тому на фоні їх застосування ослаблюється біотрансформація й підвищується Спл ЛЗ, які метаболізуються у печінці (теофіліну, варфарину, циклоспорину та ін.). Також можливе подовження інтервалу Q – T. Застосовують при інфекціях верхніх та нижніх дихальних шляхів, шкіри і м’яких тканин, урогенітальних інфекціях та інфекціях ротової порожнини. Еритроміцин – препарат вибору при легіонельозі, для профілактики г. ревматичної лихоманки (при алергії до пеніциліну) і для деконтамінації кишечника перед колоректальними операціями. Кларитроміцин застосовують для лікування і профілактики опортуністичних інфекцій при СНІДі, викликаних деякими атиповими мікобактеріями, а також для ерадикації H.pylori при виразковій хворобі ДПК. Спіраміцин застосовують для лікування токсоплазмозу, в т.ч. у вагітних.

Перевагами спіроміцину, кларитроміцину, азитроміцину, рокситроміцину, мідекаміцину і джозаміцину перед еритроміцином є покращена фармакокінетика, переносимість та менша кратність застосування.

  • Еритроміцин (Erythromycin) *

Фармакотерапевтична група:J01FA01 – антибактеріальні засоби для системного застосування Макроліди.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, бактерицидна дія; а/б, що продукується штамами Streрtomyces erythreus; механізм антибактеріальної дії базується на гальмуванні біосинтезу білка в клітині; діє бактеріостатично відносно грам (+) бактерій: грам (+) коки, Staph. spр. (є опорні штами, особливо серед MRSA), Str. spр. (група А, B, C, G), Str. pneumoniae, Corynobacterium spp., Bacillus anthracis; маючи на увазі змінну активність відносно Haemophilus influenzae, а/б не повинен застосовуватися при лікуванні інфекцій дихальних шляхів, викликаних Haemophilus.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів - пневмонія, бронхіт БНФ; середній отит, синусит ВООЗ, тонзиліт, фарингіт; холецистит, холангіт; гонорея; інфекції сечостатевої системи;інфекції ШКТ, викликані Campylobacter jejuni; дифтерійне носійство;бешиха;акне БНФ,ВООЗ; профілактика інфекційних ускладнень (ендокардит) при стоматологічних втручаннях у хворих з вадами серця; гіперчутливість до пеніциліну, за наявності показань для його застосування БНФ,ВООЗ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:середні рекомендовані дози для дорослих - 1-2 табл. (200-400 мг) 4 р/добу кожні 6 год; при тяжких і хр. інфекціях можна збільшити дозу, але не більше 2 г на добу; тривалість лікування становить 7-10 днів, але у разі необхідності може бути подовжена; препарат слід приймати за 1 год до їжі або через 2 год після їжі.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, пронос, біль у животі; АР (свербіж, кропив’янка), гепатит з холестазом (жовтяниця, свербіж, гарячка, біль у животі).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до макролідних а/б; виражені порушеннями функції печінки; вік до 3-х років.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 100 мг; табл., вкриті оболонкою, по 250 мг, по 500 мг; табл., вкриті оболонкою, кишковорозчинні, по 200 мг; табл., вкриті оболонкою, по 250 мг, по 500

Торгова назва:

I. ЕРИТРОМІЦИН, ВАТ "Вітаміни", м. Умань, Черкаська обл., Україна
ЕРИТРОМІЦИН, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
ЕРИТРОМІЦИН, ТОВ "ФАРМА ЛАЙФ", м. Львів, Україна
II. АЛЬТРОЦИН-S, Алємбік Лімітед, Індія
ЕРИТРОМІЦИН, Тархомінський фармацевтичний завод "Польфа" АТ, Польща
  • Азитроміцин (Azithromycin) *

Фармакотерапевтична група:J01FА10 - антибактеріальні засоби для системного застосування. Макроліди.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, бактерицидна дія; представник нової підгрупи макролідних а/б – азалідів; пригнічує РНК-залежний синтез білка, сповільнює ріст і розмноження бактерій; має широкий спектр антимікробної дії; до препарату чутливі грам (+) коки – Str. pneumoniae, Str.pyogenes, Str.agalactiae, стрептококи груп С, F і G, S.viridans; Staph. aureus; грам (-) бактерії - Haemophilus influenzae, Н.parainfluenzae, Moraxella catarrhalis, Bordatella pertussis, B.parapertussis, Legionella pneumophila, H.ducrei, Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella vaginalis; деякі анаеробні м/о – Bacteroides bivius, Clostridium perfringens, PeptoStr. species, а також Chlamydia trachomatis, Mycoplasma pneumoniae, Ureaplasma urealyticum, Treponema pallidum, Borrelia burgdorferi.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції ВДШ і ЛОР-органів:БНФ ангіна, фарингіт, тонзиліт, синусит, середній отит; інфекції нижніх дихальних шляхів БНФ: бактеріальний бронхіт, хр. бронхіт у стадії загострення, інтерстиціальна і альвеолярна пневмонії; інфекції шкіри і м’яких тканин (бешиха, імпетіго, повторно інфіковані дерматити); інфекції, що передаються статевим шляхом (неускладнений уретрит, цервіцит) ВООЗ; хвороба Лайма (борреліоз) для лікування початкової стадії (erythema migrans) БНФ; захворювання шлунка і ДПК, асоційовані з Helicobacter pylori.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовувати 1р/добу за 1 год до їди або через 2 год після їди, протягом 3 або 5 днів; дорослим при інфекціях верхніх і нижніх дихальних шляхів, шкіри, м’яких тканин – 500 мг в перший день, потім по 250 мг з 2-го по 5-й день, або по 500 мг одноразово протягом 3 днів БНФ; курсова доза – 1,5 г; при інфекціях, що передаються статевим шляхом, - по 1 г одноразово БНФ,ВООЗ; хвороба Лайма (для лікування початкової стадії) – в перший день 1 г, з 2-го по 5-й день – по 500 мг (курсова доза - 3 г); захворювання шлунка і ДПК, асоційовані з Helicobacter pylori, – по 1 г на добу протягом 3 днів у складі комбінованої терапії; у разі пропущення прийому препарату пропущену дозу слід прийняти якомога скоріше, а наступні – з перервою у 24 год.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:здуття живота, нудота, блювання, пронос, біль у животі; транзиторне помірне підвищення активності ферментів печінки, нейтропенія, нейтрофілія і еозинофілія; шкірні реакції (висипання).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до макролідних а/б; діти до 5-ти років включно; тяжкі порушеннях функції печінки; вагітність, лактація.

Форми випуску ЛЗ:гранули з модифікованим вивільненням для приготування суспензії для перорального застосування по 2,0 г у фл.; капс. по 125 мг, по 250 мг, по 500 м; капс. по 500 мг; ліофілізат для р-ну для інфузій по 500 мг у фл.; порошок для приготування суспензії для перорального застосування по 13,5 г у фл.; порошок для приготування 15 мл (200 мг/5 мл) по 7,5 мл або 13,5 мл, 20 мл (100 мг/5 мл), 30 мл (200 мг/5 мл), 60 мл (100 мг/20 мл), 60 мл (200 мг/20 мл), 60 мл (500 мг/20 мл) оральної суспензії у фл.; порошок для суспензії для перорального застосування, 200 мг/5 мл по 15 мл (600 мг), по 30 мл (1200 мг), по 37,5 мл (1500 мг) у фл.; порошок ліофілізований для приготування р-ну для інфузій по 500 мг у фл.; суспензія для перорального застосування, 100 мг/5 мл або 200 мг/5 мл по 15 мл у фл.; табл., вкриті оболонкою, по 125 мг по 250 мг по 500 мг по 600 мг

Торгова назва:

I. АЗИМЕД®, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
АЗИНОРТ, НЕОН ЛАБОРАТОРИС ЛІМІТЕД/Венус Ремедіс Лімітед/ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль, Індія/Індія/Україна
АЗИНОРТ-ФАРМЕКС, ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль/Венус Ремедіс Лімітед, Україна/Індія
АЗИТРОМ, ТОВ "Авант", м. Київ, Україна
АЗИТРОМІЦИН-АСТРАФАРМ, ТОВ "АСТРАФАРМ", м. Вишневе, Києво-Святошинський р-н, Україна
АЗИТРОМІЦИН-БХФЗ, ЗАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", м. Київ, Україна
АЗИТРОМІЦИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
АЗИТРОМІЦИН-КР, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
АЗИЦИН®, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. АЗАКС, НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш., Туреччина
АЗИВОК, Вокхардт Лтд, Індія
АЗИНОМ, Дженом Біотек Пвт. Лтд., Індія
АЗИНОРТ, Юнімакс Лабораторіес, Індія
АЗИТ 250, АЗИТ 500, Інд-Свіфт Лімітед, Індія
АЗИТРАЛ, Алємбік Лімітед, Індія
АЗИТРАЛ, Шрея Лайф Саєнсіз Пвт. Лтд., Індія
АЗИТРАЛ 250, АЗИТРАЛ 500, Алємбік Лімітед, Індія
АЗИТРО, Купер Фарма, Індія
АЗИТРО САНДОЗ®, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Сандоз/Сандоз Ілак Санай ве Тікарет А.С., Німеччина/Туреччина
АЗИТРОГЕКСАЛ®, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Гексал АГ/Ілсан Ілак ве Хаммадделері Санаї АС, Німеччина/Туреччина
АЗИТРОКС 250, АЗИТРОКС 500, АТ "Зентіва", Чеська Республіка
АЗИТРОКС®, Зентіва Саглик Урунлері Санаї ве Тіджарет А.Ш. (Зентіва), Туреччина
АЗИТРОМАКС, Фармасайнс Інк., Канада
АЗИТРОМІЦИН, ВАТ "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Республіка Бiлорусь
АЗИТРОМІЦИН, Кнісс Лабораторіез Пвт. Лтд, Індія
АЗИТРОМІЦИН, РУП "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Республіка Бiлорусь
АЗИТРОМІЦИН, Русан Фарма Лтд, Індія
АЗИТРОМІЦИН, ТОВ "Фармтехнологія", м. Мінськ, Республіка Білорусь
АЗИТРОМІЦИН 250, ФДС Лімітед, Індія
АЗИТРОМІЦИН-АПО, Апотекс Інк., Канада
АЗИТРОМІЦИН-НОРТОН, Юнімакс Лабораторіес, Індія
АЗИТРОМІЦИН-РАТІОФАРМ, Зентіва Саглик Урунлері Санаї ве Тіджарет А.Ш. (Зентіва), Туреччина
АЗИТРОСАНДОЗ, Сандоз С.Р.Л., Румунія
АЗІАДЖІО, Аджіо Фармас`ютікалс Лтд., Індія
ДЕФЕНЗ, Біотавія Фарм Лімітед, Індія на заводі Акумс Драгс та Фармасьютикалс ЛтД, Індія
ЗАТРИН 250, ЗАТРИН 500, ФДС Лімітед, Індія
ЗЕТАМАКС™, Пфайзер Фармасютікалз Ел. Ел. Сі., США
ЗИОМІЦИН®, КУСУМ ХЕЛТХКЕР ПВТ. ЛТД., Індія
ЗИТРОКС, Маклеодс Фармасьютикалс Лімітед, Індія
ЗИТРОЛЕКС® 250, ЗИТРОЛЕКС® 500, Октобер Фарма С.А.Е, Єгипет
ЗИТРОЛИД®, ВАТ "Валента Фармацевтика", м. Щолково, Російська Федерація
ЗИТРОЛИД®, ВАТ "Щолківський вітамінний завод", м. Щолково-1, Російська Федерація
ЗИТРОЦИН, Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми Дж. Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд), Індія
ЗОМАКС®, Аль-Хікма Фармасьютикалз, Йорданія
СУМАМЕД®, СУМАМЕД® ФОРТЕ, ПЛІВА Хрватска д.о.о., Хорватія
ХЕМОМІЦИН®, Хемофарм АД, Сербія
  • Рокситроміцин (Roxithromycin)

Фармакотерапевтична група:J01FA06 – антабактеріальні засоби для системного застосування. Макроліди.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична дія; напівсинтетичним а/б; антибактеріальний спектр включає грам (+) та грам (-) аеробні та анаеробні м/о: аеробні бактерії - стафілококи (виключаючи метицилінстійкі штами), стрептококи, Corynebacterium spp., Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Neisserria gonorrhoeae, N.meningitidis, Bordetella pertussis, Helicobacter pylori, Gardnerella vaginalis, Branhamella (Moraxella) catarrhalis і Legionella pneumophila; чутливість штамів Haemophilus influenzae мінлива; препарат активний також відносно Chlamidia trachomatis, Ureaplasma ureolyticus, Mycoplasma pneumoniae, Rickettsiа rickettsii і R.conorii.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції вуха, горла і носа (ларингіт, тонзиліт, фарингіт, синусит, середній отит); інфекції дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія); інфекції сечостатевої системи (а також інфекції, які передаються статевим шляхом, крім гонореї); інфекції шкіри та м’яких тканин (звичайні вугри, фурункул, карбункул, піодермія).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:для дорослих та дітей з масою тіла понад 40 кг: звичайно призначають по 300 мг на добу в 1 - 2 прийоми (тобто по 150 мг кожні 12 год, або 300 мг кожні 24 год); тривалість лікування становить 5 - 10 днів, залежно від показань та клінічної відповіді; після зникнення симптомів хвороби лікування повинно тривати щонайменше ще 2 дні; при стрептококових інфекціях горла курс лікування становить не менше 10 діб з метою запобігання рецидиву або пізнім ускладненням; аналогічно – для лікування уретриту, цервіциту та цервіковагініту; при хламідійних інфекціях терапію можна подовжити до 14 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, здуття та спазми живота, пронос або запор, втрата апетиту; шкірні реакції гіперчутливості (кропив’янка, свербіж, висипання) та підвищення t°; кандидоз, транзиторне підвищення рівнів печінкових ферментів або білірубіну, холестазний гепатит; головний біль, запаморочення, шум у вухах, тахікардія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до будь-якого макролідного антибіотика; I триместр вагітності та період лактації; діти з масою тіла менше 40 кг; одночасне застосування препаратів терфенадину, астемізолу, цисаприду, пимозиду, а також препаратів, що містять ерготамін або дигідроерготамін.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 50 мг; табл., вкриті оболонкою по 50 мг, по 100 мг, по 150 мг, по 300 мг;

Торгова назва:

I. РОКСИЛІД®, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. КСИТРОЦИН, Паб'яніцький фармацевтичний завод Польфа АТ, Польща
РЕМОРА, НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш., Туреччина
РОКСИД 150, РОКСИД 300, Алємбік Лімітед, Індія
РОКСИД КІДТАБ, Алємбік Лімітед, Індія
  • Кларитроміцин (Clarithromycin)

Фармакотерапевтична група:J01FA09 - антабактеріальні засоби для системного застосування. Макроліди та лінкозаміди.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, в деяких випадках також бактерицидна дія; напівсинтетичний а/б; пригнічує синтез білків у мікробних клітинах; чутливими до препарату є такі м/о: Mycoplasma pneumoniae, Legionella pheumophila, Chlamydia trachomatis i C.pneumoniae, Ureaplasma urealyticum; грам (+) м/о (стрептококи та стафілококи, Listeria monocytogenes, Corynebacterium spp.); грам (-) м/о (Haemophilus influenzae i H. ducreyi, Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis, Neisseria gonorrhoeae i N. meningitidis, Borrelia burgdorferi, Pasteurella multocida, Campylobacter spp. і Helicobacter pylori); деякі анаероби (Eubacterium spp., Peptococcus spp., Propionobacterium spp., Clostridium perfringens i Bacteroides melaninogenicus); Toxoplasma gondii та всі мікобактерії, крім M. Tuberculosis.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції ВДШ (тонзилофарингіт, отит, г. синусит), інфекції НДШ (г. бронхіт, загострення хр. бронхіту, соціальної і атипової пневмонії), інфекції шкіри і п/ш тканини, інфікування мікобактеріями БНФ (M. avium complex, M. kansasii, M. marinum, M. leprae); для профілактики цих захворювань у пацієнтів, які хворіють на СНІД, а також для знищення H. pylori у пацієнтів з дуоденальною виразкою або виразкою шлунка (завжди в комбінації з іншими ліками ) БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим і дітям старше 12 років призначають по 250 мг кожні 12 год; для лікування синуситу, тяжких інфекцій і у разі, коли збудником є Haemophilus influenzae, через кожні 12 год призначають по 500 мг; лікування триває від 7 до 14 діб; для ерадикації H. pylori призначають дози від 250 мг до 500 мг, двічі на добу БНФ, протягом 7 діб, разом з іншими ліками; для лікування і профілактики розповсюдження інфікування бактеріями Micobacterium avium complex кожні 12 год призначають по 500 мг; цю дозу можна збільшити до 2 г/добу; лікування інфекцій, спричинених Micobacterium avium complex, є тривалим; при нирковій недостатності дозу треба зменшити вдвічі або в два рази збільшити інтервал між прийомами ліків; для дорослих середня доза становить 500 мг 2 р/добу з інтервалом 12 год у вигляді в/в тривалої (протягом 60 хв) інфузії після розведення препарату в необхідному інфузійному р-ні БНФ; хворим з локалізованими і дисемінованими мікобактеріальними інфекціями, що спричинені M.аvium, M.Intracellulare M.chelonae, M.fortuitum, M.kansasii, рекомендована доза для дорослих становить 1 г/добу у вигляді 2 інфузій; в/в введення здійснюють протягом 2–5 днів залежно від тяжкості стану хворого, а потім при можливості переходять на прийом препарату для перорального застосування; при порушенні ниркової функції (кліренс креатиніну менше 30 мл/хв) доза повинна бути зменшена до половини звичайної рекомендованої дози.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея і біль у животі, псевдомембранозний коліт; стоматит, глосит, головний біль, реакції гіперчутливості (кропив’янка, анафілактичний шок, с-м Стівенса - Джонсона), зміни смаку, порушення ЦНС (вертиго, запаморочення, відчуття страху, безсоння, нічні кошмари); підвищена активність ферментів печінки і холестатична жовтяниця.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до макролідів; сумісне застосування з такими препаратами, як астемізол, цисаприд, пімозид, терфенадин, ерготамін, дигідроерготамін.

Форми випуску ЛЗ:гранули для приготування (125 мг/5 мл), (250 мг/5 мл) 60 мл або 100 мл суспензії у фл.;

гранули для приготування 50 мл оральної суспензії (125 мг/5 мл) у фл.; гранули по 25 г для приготування 60 мл (125 мг/5 мл), 60 мл (250 мг/5 мл) суспензії для перорального застосування у фл. порошок для приготування 100 мл суспензії, 125 мг/5 мл у пл. або фл.; порошок ліофілізований для приготування р-ну для інфузій по 500 мг у фл.; табл. з модифікованим вивільненням по 500 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, з модифікованим вивільненням по 500 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 250 мг, по 500 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, пролонгованої дії по 500 мг;табл., вкриті плівковою оболонкою, по 250 мг, по 500 мг

Торгова назва:

I. КЛАМЕД, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
КЛАРИТРОМІЦИН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
КЛАРИТРОМІЦИН, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
КЛАРИТРОМІЦИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
КЛАРИЦИН, ТОВ "Авант", м. Київ, Україна
КЛАРИЦИТ, КЛАРИЦИТ 250, КЛАРИЦИТ 500, ТОВ "Фарма Старт", м. Київ, Україна
II. АЗИКЛАР 250, АЗИКЛАР 500, Фламінго Фармасьютикалс Лтд, Індія
ЕЗЕКЛАР-ОД, Інд-Свіфт Лімітед, Індія
КЛАБАКС, Ранбаксі Лабораторіз Лімітед, Індія
КЛАБЕЛ 500, НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш., Туреччина
КЛАРБАКТ, Іпка Лабораторіз Лімітед, Індія
КЛАРИМАКС, Фармасайнс Інк., Канада
КЛАРИТ ДС 125, КЛАРИТ 250, КЛАРИТ ОД, Інд-Свіфт Лімітед, Індія
Кларитро САНДОЗ, Лек фармацевтична компанія д.д., Словенія, підприємство компанії Сандоз, Словенія
КЛАРИТРОГЕКСАЛ®, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Гексал АГ/Хаупт Фарма Берлін ГмбХ, Німеччина/Німеччина
КЛАРИТРОМІЦИН, Радікьюра Фармасьютікелз Пвт. Лтд, Індія
КЛАРИТРОМІЦИН-НОРТОН, Юнімакс Лабораторіес, Індія
КЛАРИТРОМІЦИН-РАТІОФАРМ, Інд-Свіфт Лімітед, Індія
КЛАРИТРОСАНДОЗ XL, Лек фармацевтична компанія д.д., Словенія, підприємство компанії Сандоз, Словенія
КЛАРИЦИД В.В., КЛАЦИД, КЛАЦИД В.В., Фамар Лєгль, Франція
КЛАЦИД СР, Аесіка Квінборо Лтд, Великобританія
КЛАЦИД®, АББОТТ С.р.л., Італія
КЛАЦИД®, АББОТТ СпА, Італія
КЛЕРИМЕД 500, Медокемі ЛТД, Кіпр
КЛЕРОН, МаксФарма Лімітед, Кіпр
КЛЕРОН-МАКСФАРМА, Ейджис Лтд, Кіпр
ЛЕКОКЛАР, Лек фармацевтична компанія д.д., Словенія
МЕРИСТАТ-САНОВЕЛЬ, Сановель Іляч Санаі ве Тиджарет А.Ш., Туреччина
ФРІ-МАКС 250, ФРІ-МАКС ОД, Інд-Свіфт Лімітед, Індія
ФРОМІЛІД, ФРОМІЛІД УНО, ФРОМІЛІД® УНО, КРКА, д.д., Ново место, Словенія
  • Джозаміцин (Josamycin)

Фармакотерапевтична група:J01FA07 - антибактеріальні засоби для системного застосування. Макроліди.

Основна фармакотерапевтична дія:а/б широкого спектра дії; активний відносно грам (+) аеробних м/о: коків – Staph. spp. (у тому числі продукуючих пеніциліназу), Str. spp., у тому числі Str. pneumoniae; неспороутворюючих бактерій – Corynebacterium diphtheriae; спороутворюючих бактерій - Bacillus anthracis; грам (-) м/о: аеробних коків – Nesseria gonorrhoeae; аеробних бактерій – Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis, Legionella pneumophila; активний також відносно Rickettsia spp., Treponema spp., Mycoplasma spp. та Chlamydia spp.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції вуха, носа, горла: ангіна та фарингіт, середній отит, синусит, ларингіт і дифтерія (як доповнення до лікування дифтерійним антитоксином), а також скарлатина у випадку алергії на пеніцилін або його непереносимості; інфекції дихальних шляхів: коклюш, г. бронхіт, пневмонія, у тому числі атипова пневмонія, орнітоз; стоматологічні інфекції: гінгівіт, інші стоматологічні інфекції; інфекції шкірного покриву та м’яких тканин: піодермія, фурункульоз, сибірка, бешихове запалення (у випадку алергії на пеніцилін або його непереносимості), вугри, лімфангіт, лімфаденіт; інфекції сечостатевої системи: венерична лімфoгранульома, уретрит, простатит, цервіцит, ендометрит, гонорея, хламідіоз, мікоплазмоз та сифіліс (у випадку алергії на пеніцилін або його непереносимості).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендована доза для дорослих та підлітків старше 14 років становить 1 - 2 г у 2 - 3 прийоми, початкова доза – 1 г; для лікування урогенітального хламідіозу – по 500 мг 2 р/добу протягом 12 - 14 днів; для лікування вугрів – по 500 мг 2 р/добу протягом 10 - 15 днів; для лікування піодермії – по 500 мг 2 р/добу протягом 10 днів; для лікування хр. пародонтиту, при абсцедируванні парадонту – по 500 мг 2 р/добу протягом 12 - 14 днів; при звичайних та кулеподібних вуграх призначають по 500 мг 1 р/добу як підтримуючу терапію протягом 8 тижнів; тривалість лікування стрептококових інфекцій становить не менше 10 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:втрата апетиту, нудота, печія, блювання, пронос, псевдомембранозний коліт, в окремих випадках спостерігалися підвищення активності печінкових трансаміназ; АР рідко (кропив’янка).

Протипоказання до застосування ЛЗ:виражені порушення функції печінки; підвищена чутливість до макролітів.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 500 мг.

Торгова назва:

II. ВІЛЬПРАФЕН®, Астеллас Фарма С.п.А./Теммлер Італія С.р.Л., Італія/Італія
  • Спіраміцин (Spiramycin)

Фармакотерапевтична група:JOIFA02 - - антибактеріальні засоби для системного застосування. Макроліди.

Основна фармакотерапевтична дія:до спіраміцину чутливі такі м/о: Str., метицилін-чутливі стафілококи (Staph. aureus – має помірну чутливість); Branhamella catarralis; Bordetella pertussis; Campylobacter spp.; Corynebacterium diphtheriae; Coxiella spp.; Chlamidia spp.; Treponema spp.; Leptospira spp.; Actinomyces spp.; Eubacterium spp.; Porphyromonas spp.; Mobiluncus spp.; N. gonorrhoeae, N. meningitidis; Ureaplasma urealyticum; Legionella pneumophila; Toxoplasma gondii; до препарату помірно чутливі: Haemophilus influenzae, Bacteroides fragilis, Vibrio cholerae; Staph. aureus; проникає і накопичується у фагоцитах (нейтрофілах, моноцитах, перитонеальних і альвеолярних макрофагах); ця властивість забезпечує ефективність препарату у лікуванні інфекцій, викликаних внутрішньоклітинними збудниками.

Показання для застосування ЛЗ:захворювання ЛОР-органів (синусит, тонзиліт, отит); бронхолегеневі захворювання (г. бронхіт, загострення хр. бронхіту, позагоспітальна пневмонія, включно з атиповими формами, викликаними Chlamidia, Мycoplasma, Legionella); інфекції шкіри (бешиха, вторинні інфіковані дерматози, абсцеси і флегмони); інфекції у стоматології; генітальні та урологічні негонококові інфекції (простатити, уретрити); захворювання, що передаються статевим шляхом: генітальний та екстрагенітальний хламідіоз, сифіліс, гонорея (у разі алергії до препаратів пеніцилінового ряду); токсоплазмоз (включно з токсоплазмозом вагітних) БНФ; профілактика менінгококового менінгіту в осіб, які мали контакт з хворими на менінгіт, та профілактика рецидивуючого ревматизму в осіб, які мають алергію на пеніцилін.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовано приймати у таких дозах: дорослим призначають: 6 млн МО – 9 млн МО на добу в 2 – 3 прийоми; тривалість лікування визначає лікар залежно від клінічної ситуації (в середньому 7 – 10 днів); з метою профілактики менінгококових менінгітів: дорослим призначають 3 млн. МО кожні 12 год протягом 5 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея, псевдомембранозний коліт; висипання, свербіж, кропив’янка, ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок; тимчасова парестезія, відхилення від норми показників функції печінки, г. гемоліз; васкуліт, в тому числі пурпура Геноха-Шенляйна.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:порошок ліофілізований для ін'єкцій по 1 500 000 МО у фл.; табл., вкриті оболонкою, по 1 500 000 МО, по 3 000 000 МО; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 1 500 000 МО, по 3 000 000 МО;

Торгова назва:

I. РОВАЦИД®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
СТАРКЕТ, Юнімакс Лабораторіес/ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль, Індія/Україна
СТАРКЕТ-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
СТАРКЕТ-ФАРМЕКС, ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль/ТОВ "Фармекс Груп", м. Бориспіль, Україна/Україна
II. РОВАЛЕН, ВІОФАР, Греція
РОВАЛЕН, Фармацевтична і косметична лабораторія "ВІОФАР Лтд", Греція
РОВАМІЦИН®, Авентіс Інтерконтинентал/Санофі Вінтроп Індастріа, Франція/Франція
РОВАМІЦИН®, Авентіс Фарма Спесіаліте, Франція
РОВАМІЦИН®, Авентіс Фарма Спесіаліте/Фамар Ліон, Франція/Франція
РОВАМІЦИН®, Фамар Ліон, Франція
  • Мідекаміцин (Midecamycin)

Фармакотерапевтична група:J01FА03 - антибактеріальні засоби для системного застосування. Макроліди.

Основна фармакотерапевтична дія:макролідний а/б, який пригнічує синтез протеїнів бактеріальних клітин; ефективний проти внутрішньоклітинних збудників (Mycoplasma spp., Legionella spp., Chlamidia spp., Ureaplasma urealiticum), грам (+) бактерій (стрептококи та стафілококи, Corynebacterium diphtheriae, Listeria monocytogenes, Erysepelothrix, Clostridium spp.) та деяких грам (-) бактерій (Neisseria spp., Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis, Helicobacter spp., Campylobacter spp., Bacteroides spp.).

Показання для застосування ЛЗ:інфекції респіраторного і сечостатевого тракту, що викликані мікоплазмами, легіонелами, хламідіями та Ureaplasma urealiticum; інфекції респіраторного тракту, шкіри і м’яких тканин та інші інфекції, що викликані чутливими до мідекаміцину і пеніциліну бактеріями у пацієнтів з гіперчутливістю до пеніциліну; ентерити, викликані Campylobacter spp.; лікування і профілактика дифтерії та кашлюку.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймати після їди; дорослі та діти з масою тіла понад 30 кг: по 1 табл. 400 мг 3 р/добу; максимальна добова доза для дорослих становить 1600 мг; лікування триває від 7 до 14 днів; лікування хламідійної інфекції слід продовжувати протягом 14 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:зниження апетиту, стоматит, нудота, блювання, діарея, псевдомембранозний коліт; АР з боку шкіри, еозинофілія, підвищення рівня трансаміназ та жовтяниця, у поодиноких випадках – с-м Стівенса-Джонсона.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, тяжкі порушення функції печінки, період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:гранули для приготування 115 мл (175 мг/5 мл) суспензії для перорального застосування у фл.; табл., вкриті плівковою оболонкою, по 400 мг.

Торгова назва:

II. МАКРОПЕН®, КРКА, д.д., Ново место, Словенія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты