Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лінкозаміди




Діють бактеріостатично переважно відносно грам(+) коків (крім MRSA та ентерококів) і анаеробної флори, в т.ч. B.fragilis. Резистентність має перехресний характер. У групі, іноді – і з макролідами. Лінкоміцин обмежено всмоктується із ШКТ, біодоступність при прийомі натще – 30%, після їди – 5%. Біодоступність кліндаміцину – близько 90%, не залежить від прийому їжі. Добре розподіляються (погано проходять через ГЕБ), накопичуються у кістках та суглобах. Екскретуються переважно через ШКТ, t1/2 лінкоміцину приблизно = 4-6 год, кліндаміцину приблизно = 2,5-3 год (t1/2 не змінюються при порушенні функції нирок). Найпоширеніші небажані реакції – диспепсичні, можливий розвиток антибіотикоасоційованої діареї та псевдомембранозного коліту. Використовують як а/б резерву при інфекціях, викликаних стафілококами, стрептококами, і неспороутворюючими анаеробами; кліндаміцин – також при токсоплазмозі й хлорохінорезистентній малярії, зумовленої P.falciparum. Не застосовують при тяжких стафілококових інфекціях (сепсис, ендокардит) у зв’язку з бактеріостатичною дією.

  • Лінкоміцин (Lincomycin)

Фармакотерапевтична група:J01FF02- антибактеріальні засоби для системного застосування. Лінкозаміди.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна, бактеріостатичн дія (залежно від чутливості м/о і концентрації а/б); чутливі м/о: анаеробні грам (+) бактерії, які не утворюють спори, у т.ч. Propionibacterium spp., Eubacterim spp., а також Actinomyces spp.; анаеробні і мікроаерофільні грам (+) коки, у т.ч. Peptococcus spp., PeptoStr. spp. та мікроаерофільні стрептококи; аеробні грам (+) м/о, у т. ч. стафілококи, стрептококи (за винятком S. faecalis) і пневмококи; м/о з помірною чутливістю: анаеробні грам (-) бактерії, що не утворюють спори, у т.ч. Bacteroides spp., Fusobacterium spp.; анаеробні грам (+) бактерії, що утворюють спори, у т.ч. Clostridium spp.; резистентні м/о або м/о з низькою чутливістю, у т.ч. Str. faecalis, Neisseria, більшість штамів Haemophilus influenzae, Pseudomonas та інші грам (-) м/о; хоча бактерії роду Shigella резистентні in vitro до лінкоміцину, препарат ефективний при цьому захворюванні у зв’язку з тим, що в кишечнику досягається дуже високий рівень; спостерігалась перехресна резистентність між лінкоцином і кліндаміцином з одного боку і макролідами (еритроміцин, олеандоміцин і спіраміцин) - з іншого боку та між лінкоцином і кліндаміцином.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції ВДШ, включаючи тонзиліт, фарингіт, середній отит, синусит, скарлатину, а також як допоміжна терапія при дифтерії; ефективний при мастоїдиті; інфекції НДШ, включаючи г. бронхіт і пневмонію; інфекції шкіри і м’яких тканин, включаючи целюліт, фурункульоз, абсцеси, імпетиго, вугри і ранову інфекцію, а також такі стани, як бешиха, лімфаденіт, пароніхія (панарицій), мастит і гангрена шкіри; інфекції кісток і суглобів, включаючи остеомієліт і септичний артрит; септицемія і ендокардит; в окремих випадках септицемія і/або ендокардит, що спричинені чутливими м/о; мікробна дизентерія.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим - по 500 мг кожні 8 год або 3 р/добу; більш тяжкі інфекції: по 500 мг кожні 6 год або 4 р/добу; при інфекціях, спричинених β-гемолітичними стрептококами, тривалість лікування повинна становити не менше 10 днів; для забезпечення оптимального всмоктування бажано, щоб протягом 1 - 2 год до прийому препарату внутрішньо і протягом такого ж періоду після прийому препарату хворий не приймав ніякої їжі; призначають також в/м та в/в: дорослим – в/м по 600 мг 1 - 2 р/добу, в/в краплинно по 600 мг у 250 мл ізотонічного р-ну натрію хлориду або глюкози 2 - 3 р/добу (тривалість інфузії - не менше 1 год); тривалість лікування звичайно становить 7 - 14 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, дискомфорт в ділянці живота і персистуюча діарея, а при пероральному застосуванні – езофагіт; нейтропенія, лейкопенія, агранулоцитоз, тромбоцитопенічна пурпура, апластична анемія і панцитопенія; ангіоневротичний набряк, сироваткова хвороба, анафілаксія, мультиформна еритема, с-м Стівенса–Джонсона; свербіж, шкірний висип, кропив’янка, вагініт, ексфоліативний і везикуло-бульозний дерматит; жовтяниця і зміна показників печінкових тестів; гіпотонія після парентерального введення препарату, епізоди пригнічення серцевої діяльності і функції дихальної системи після надто швидкого в/в введення.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до лінкоміцину або кліндаміцину.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 250 мг, по 500 мг; р-н для ін'єкцій 30 % по 1 мл або по 2 мл в амп.; р-н для ін'єкцій, 300 мг/мл по 2 мл у фл.

Торгова назва:

I. ЛІНКОМІЦИН, ВАТ "Київмедпрепарат", м. Київ, Україна
ЛІНКОМІЦИН -ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
ЛІНКОМІЦИН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
ЛІНКОМІЦИНУ ГІДРОХЛОРИД, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
II. ЛІНКОМІЦИНУ ГІДРОХЛОРИД, ВАТ "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Бiлорусь
ЛІНКОМІЦИНУ ГІДРОХЛОРИД, РУП "Борисовський завод медичних препаратів", м. Борисов, Мінська обл., Республіка Бiлорусь
ЛІНКОЦИН, Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В., Бельгія
ЛІНКОЦИН, Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В./Пфайзер Італія С.р.л., Бельгія/Італія
  • Кліндаміцин (Clindamycin) *

Фармакотерапевтична група:J01FF01 - антибактеріальні засоби для системного застосування. Лінкозаміди.

Основна фармакотерапевтична дія:бактерицидна або бактеріостатична дія (залежно від чутливості м/о і концентрації а/б); напівсинтетичний а/б; порушує внутрішньоклітинний синтез білка; має широкий спектр дії; діє на такі форми м/о: аеробні грам (+) коки: Staph. aureus, Staph. epidermidis, (штами, що продукують і не продукують пеніциліназу); відзначається швидкий розвиток стійкості допрепарату у деяких стафілококових штамів, резистентних до еритроміцину; Str. spp. (за винятком Enterococcus faecalis); Str. pneumoniae; анаеробні грам (-) бактерії: Bacteroides species (включаючи групу В. fragilis і групу В. melaninogenicus), Fusobacterium specie; анаеробні грам (+) бактерії, що не утворюють спори: Propionibacterium spp.; Eubacterium spp.; Actinornyces spp.; анаеробні і мікроаерофільні грам (+) коки: Peptococcus spp.; PeptoStr. spp.; Microaerophilic streptococci; Clostridium spp.; більшість видів клостридій, зокрема Сlоstridium perfringens, чутливі до кліндаміцину, але деякі види, як наприклад C.sporogenes і C.terium, часто стійкі, тому потрібно проводити проби на чутливість.

Показання для застосування ЛЗ:інфекції ВДШ - тонзиліт, фарингіт, синусит, запалення середнього вуха і скарлатина; інфекції порожнини рота, такі як періодонтальний абсцес і періодонтит БНФ,ВООЗ; токсоплазмовий енцефаліт у хворих на СНІД; доведена ефективність поєднання з піриметаміном у пацієнтів з непереносимістю стандартної терапії; інфекції НДШ - бронхіт, пневмонія БНФ ,ВООЗ, емпієма плеври і абсцес легені; інфекційні захворювання черевної порожнини, у тому числі: перитоніт і абсцеси черевної порожнини БНФ,ВООЗ (у поєднанні з іншими а/б, які діють на грам (-) аеробні бактерії, пневмоцистна пневмонія у хворих на СНІД; у хворих з непереносимістю або резистентних до стандартної терапії Кліндаміцин-Нортон може використовуватися у комбінації з примахіном БНФ (не зареєстрований в Україні станом на 01.01.08 р.) - септицемія та ендокардит ВООЗ; інфекційні захворювання шкіри і м’яких тканин, у тому числі: вугри, фурункули, целюліт, імпетигоБНФ, абсцеси, інфіковані рани, специфічні інфекційні процеси шкіри і м’яких тканин, викликані чутливими до цього препарату збудниками, такі як бешиха і пароніхія (панарицій); інфекційні захворювання кісток і суглобів, у тому числі: остеомієліт і септичний артрит ВООЗ; показаний при лікуванні гінекологічних інфекційБНФ, включаючи ендометрит, целюліт БНФ, інфекції піхвової манжетки, абсцеси труби і яєчників, сальпінгіт і запальні захворювання органів таза, якщо він призначається разом із відповідним антибіотиком, активним відносно грам (-) збудників ВООЗ; інфекції шийки матки, викликані Chlamydia trachomatis.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводиться в/м та в/в та приймається перорально; дорослим - 600 - 1800 мг в день, розподілені на 3 або 4 рівні дози БНФ,ВООЗ; при наявності інфекційних захворювань черевної порожнини, запальних захворювань органів малого таза у жінок, а також при інших ускладнених або тяжких інфекціях звичайно призначають 2400 – 2700 мг/добу, розподілені на 2, 3 або 4 однакові дози; при легких формах інфекції і при наявності більш чутливого до терапії збудника лікувальний ефект досягається і при призначенні менших доз препарату – 1200 – 1800 мг/добу, розподілених на 3 – 4 однакові дози; успішно застосовувалися дози препарату, які сягали 4800 мг/добу; не рекомендується призначати одноразові дози більше 600 мг в/м БНФ,ВООЗ; запальні захворювання органів таза, викликані Chlamydia trachomatis – 900 мг в/в кожні 8 год + в/в а/б ВООЗ, активний відносно грам (-) аеробних збудників; продовжувати введення препарату в/в протягом якнайменше 4 днів і потім принаймні протягом 48 год після покращання стану пацієнта; надалі продовжувати прийом внутрішньо 450 мг кожні 6 год до завершення 10 – 14 - денного циклу терапії; токсоплазмовий енцефаліт у хворих на СНІД – в/в у дозі 600 – 1200 мг кожні 6 год протягом 2 тижнів, потім 300 – 600 мг перорально кожні 6 год (курс терапії становить 8 – 10 тижнів); пневмоцистна пневмонія у пацієнтів зі СНІДом – в/в 600 – 900 мг кожні 8 год протягом 21 дня разом з примахіном; концентрація препарату у р-ні для інфузій не повинна перевищувати 18 мг/мл, а швидкість введення не повинна перевищувати 30 мг/хв; вводити дозу вищу за 1200 мг за 1 год інфузії не рекомендується.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:біль у животі, нудота, блювання і пронос, явища езофагіту; макуло-папульозний висип, кропив’янка, генералізований кореподібний висип легкого і середнього ступеня вираженості, мультиформна еритема, що нагадує с-м Стівенса-Джонсона, анафілактоїдні реакціі; жовтяниця і порушення функції; свербіж, вагініт, ексфоліативний і везикуло-бульозний дерматит; гемопоез - транзиторна нейтропенія (лейкопенія), еозинофілія, агранулоцитоз, тромбоцитопенія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату або лінкоміцину; міастенія; патологія щитовидної залози.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 150 мг, по 300; р-н для ін'єкцій, 150 мг/мл по 2 мл або 4 мл в амп.

Торгова назва:

I. КЛІНДAМІЦИН-ФАРМЕКС, ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль/ВІНУС РЕМЕДІС ЛІМІТЕД/ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль, Україна/Індія/Україна
КЛІНДАМІЦИН, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
КЛІНДАМІЦИН-М, ВАТ "Монфарм", м. Монастирище, Черкаська обл, Україна
КЛІНДАМІЦИН-НОРТОН, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд./ВІНУС РЕМЕДІС ЛІМІТЕД/ТОВ "Фармекс Груп", Київська обл., м. Бориспіль, Індія/Індія/Україна
II. ДАЛАЦИН Ц, Пфайзер Пі.джі.Ем./Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В., Франція/Бельгія
ДАЛАЦИН Ц ФОСФАТ, Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В., Бельгія
КЛІНДАГЕКСАЛ®, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Гексал АГ, Німеччина
КЛІНДАМІЦИН, Балканфарма-Разград АТ, Болгарія
КЛІНДАМІЦИН-ФАРСІ, Каспіан Тамін Фармасьютикал Ко., Іран

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты