Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Яків МАЙСТРЕНКО




Майстренко Яків Васильович народився 12 жовтня 1903 р. у м. Опішні на Полтавщині в селянській сім’ї. Закінчив Вище початкове училище, педкурси, а 1926 р. юридичний факультет Харківського інституту народного господарства. Працював завідувачем підвідділу економіки праці при кондитерському тресті, народним слідчим прокуратури, інструктором Харківського окружкому партії. 1930 р. поступив в аспірантуру при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка АН УРСР. Після закінчення займав різні посади в Горлівському і Харківському міськкомах партії, в Українській філармонії, Київській і Дніпропетровській операх.
В члени ВКП(б) вступив 1929 р. Але в 1435-му на підставі наклепу колишнього колеги по аспірантурі був виключений. Невдовзі поновлений парткомісією, але знову виключений «за націоналізм».
«Повторне моє виключення з партії було пов’язане із братом — Майстренком Іваном Васильовичем, якого наприкінці 1935 р. органи арештували й осудили за антирадянську діяльність»,— скаже Майстренко на одному з допитів у лютому 1949 р.
Яків Майстренко — відомий український драматург, котрий створив добрих два десятки п’єс. Серед них — «Синочок», «Тарапуньська гребля», «У негодоньку лиху», «Відважна Маринка», «Поема про любов», «Дев’яте коло пекла», «Знай наших», «У добру путь». Він автор повістей «Земле моя!», «Скарб старійшини Пермяти».
Заарештували Я. В. Майстренка 9 січня 1949 року. У постанові про арешт старший уповноважений V управління МДБ УРСР майор Єгоров стверджував: «Майстренко в минулому був учасником антирадянської організації під назвою «Українська націоналістична юнацька спілка»... В період 1928—1933 рр., працюючи секретарем редакції журналу «Большевик Украины», проявляв себе українським націоналістом. У цей період він перебував у близьких зв’язках з ворогами народу Любченком та Хвилею і всіляко сприяв їх прагненню використати цей журнал для протаскування антирадянських націоналістичних установок...
Майстренко також був одним із наближених націоналіста Скрипника, якого інформував про становище в письменницьких колах. ...У період німецької окупації України, будучи адміністратором театру, Майстренко проявив себе активним німецьким посібником і українським націоналістом... Упродовж багатьох років і до останнього часу систематично висловлював антирадянські погляди, зводив наклепи на вождя радянського народу, керівників партії та Радянського уряду...»
Окремо була прийнята постанова про вилучені в обвинуваченого матеріали: 270 сторінок особистого листування, один записник і шість фотокарток — «...піддати знищенню шляхом спалення».
Шістнадцять допитів (деякі продовжувалися з вечора і до світанку), дві очні ставки пережив Яків Васильович, але жодного з обвинувачень, жодного свідчення не підтвердив.
І все ж його слідча справа була направлена на розгляд Особливої наради при МДБ СРСР із пропозицією: ув’язнити письменника «...у виправно-трудовий табір строком на 10 років без конфіскації майна через цілковиту відсутність такого».
Особлива нарада погодилася з такою пропозицією, і подальший життєвий шлях Якова Майстренка проліг в суворорежимний Озерний табір (Озерлаг) м. Братська.
Із Прибайкалля український драматург невтомно писав скарги і заяви до Генерального прокурора СРСР, Президії ЦК КПРС про безпідставне звинувачення і несправедливе покарання. Але тільки після смерті Сталіна, 19 грудня 1955 р., Центральна комісія в справі перегляду справ ухвалить: «На зміну постанови Особливої наради при МДБ СРСР від 6 серпня 1949 р. обвинувачення Майстренка Я. В. ...через недостатність доказів... припинити... зменшити міру покарання до фактично відбутого строку і з-під варти звільнити...»
Опинившись на волі, Яків Майстренко не перестає турбувати Генерального прокурора СРСР і Парткомісію ЦК КПРС. Як же так: зі сталінського табору звільнений, але не реабілітований?..
14 листопада 1956 р. Військова колегія при МДБ
СРСР ухвалила: «Постанову Особливої наради... від 6 серпня 1949 р. щодо Майстренка Я. В. скасувати і справу припинити за відсутністю складу злочину».
Діяльну участь у звільненні і реабілітації письменника взяв Максим Рильський.
Помер Яків Майстренко 4 квітня 1987 р.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты