Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Життєвий цикл проекту: сутність, етапи, фази та стадії




Процес виконання міжнародного проекту визначається періодом часу від моменту його задуму до моменту завершення та складається з окремих етапів, фаз та стадій, які утворюють життєвий цикл проекту.

Життєвий цикл проекту – це період часу від моменту його задуму до моменту ліквідації.

Поняття стадій проектного циклу – одне з найважливіших для менеджера, оскільки стадії визначають завдання і види його діяльності, застосовані методики та засоби. Стадія проекту – одна з послідовно виконуваних частин створення проекту, встановлена нормативними документами, що закінчується зада­ним результатом. Будь-який міжнародний проект передбачає певну послідовність стадій розвитку, які групуються в етапи або фази проектного циклу.

Кожен етап має певне призначення і часові мережі – зародження (формування концепції проекту), зростання (планування та укладання контрактів), зрілість (забезпечення та виконання), завершення (прийняття та закриття контракту).


У міжнародній практиці виділяють три основні фази розробки і реалізації проекту, що відображають набір логічно взаємопов’язаних робіт, по завершенню яких досягається один із основних результатів проекту (рис.5).

Рис.5. Фази і стадії життєвого циклу міжнародного проекту

Слід зазначити, що для різних учасників проекту періоди "початок проекту – кінець проекту" будуть різними. Наприклад, для інвесторів початок проекту пов'язаний із вкладенням коштів у підприємство, за­кінченням проекту буде вилучення об'єкту з експлуатації та припинен­ня отримання прибутку від вкладених коштів. Для виконавців початком проекту буде підписання із замовником відповідного контракту, а закінченням буде припинення виконання окремих ета­пів робіт. Відповідно для замовника як майбутнього користувача продукції проекту життєвий цикл буде найбільш тривалим.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 146; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты