Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ




Заходи безпеки підчас цих робіт вже було част­ково розглянуто в параграфі 34, тому викладемо лише деякі з них. При проведенні вищезгаданих робіт не­щасні випадки бувають з таких причин:

- несправність деревообробних верстатів чи інструментів, невміння на них працювати;

- неправильне встановлення риштувань і конст­рукцій, виконання робіт без запобіжних поясів і ого­рож;

- неправильне застосування пристроїв для розкріплення конструкцій, захаращеність робочих місць тощо.

Оскільки столярні вироби поставляють на будо­ви з деревообробних заводів переважно готовими, на будівельному майданчику потрібно зосередити увагу на безпеці збирання, підготовки і монтажу цих конструкцій.

При застосуванні ручних інструментів небезпека може бути у разі їх несправності, неправильного кори­стування, а також використання інструментів не за призначенням. Для ручних інструментів дерев'яні ручки виготовляють з твердих і в'язких порід (берези, граба, бука, кизилу) вологістю не більше ніж 12%. Рукоятки повинні бути гладенькими, надійно закріпленими і мати потовщення у місці держання, а ударна частина інстру­мента на мати тріщин, задирок.

Зубила застосовують для рубання металу. Праці­вник, який виконує цю роботу, має бути в захисних окулярах із скельцями, що не б'ються.

Гайкові ключі повинні щільно прилягати гранями до гайки, подовжувати ключі трубами заборонено, а ковальські кліщі мають відповідати розмірам поковок. Гострі частини інструментів захищають надійними фут­лярами, а робочі інструменти зберігають в ящиках або сумках. Під час виконання робіт ручною пилкою за­бороняється направляти пилку пальцем, розпилювати матеріал на коліні. Розпилювальний матеріал потрібно надійно закріплювати. При різанні стамескою не можна підтримувати оброблюваний предмет в напрямі руху леза стамески, а також різати на себе і на вису. При свердлінні перевіряють надійність свердла в патроні. Напилками та рашпілями можна працювати лише тоді, коли їхні ручки скріплені кільцями.

На деревообробних верстатах можуть працювати робітники, ознайомлені з їхньою будовою, безпекою праці, які склали екзамен і мають спеціальний допуск до роботи. Перед початком роботи перевіряють надійність кріплення і всіх систем верстата. Змащу­вати, чистити і ремонтувати верстат, а також приби­рати відходи можна лише після вимкнення його. Якщо обробляють матеріал, довший ніж 2 м, то з обох боків верстата встановлюють роликові столи.

На циркульні пилки і фугувальні верстати короткі деталі подають штовхачами. Верхні зуби диска цир­кулярної пилки повинні виступати над розпилювальним матеріалом не менш як на 50 мм.

Щоб запобігти пошкодженню шкіри масляними ан­тисептиками, застосовують спеціальні пасти і масти­ла. Ванни, де проводять антисептування, надійно за­криваються, і доступ до них забороняється, а після закінчення робіт їх звільняють від розчину і промива­ють водою. Обладнання та інструменти, а також тару з-під хімікатів знезаражують і зберігають в окремих приміщеннях.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 136; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты